До незаконного видобутку бурштину на Волині причетний рівненський криміналітет, - МВС Волині

  1. Новина відноситься до:

З 28 на 29 вересня працівники міліції доставили до райвідділів 193 особи, яких підозрюють у незаконному видобутку бурштину на Маневичині. Серед них більшість жителів Рівненської області. У тому числі за інформацією міліції серед старателів значна кількість працівників атомної станції в Кузнецовську, вчителів загальноосвітніх шкіл та навіть священик з власним приходом.

Нині екологічна інспекція підраховує мільйонні збитки, які завдали навколишньому середовищу старателі.  

Про  це 29 вересня під час прес-конференції повідомив начальник управління МВС у Волинській області Петро Шпига.

У першу чергу він спростував інформацію депутата Луцької міської ради про вчорашні події на місці незаконного видобутку бурштину.

Зокрема, на своїй сторінці у мережі Facebook Павло Данильчук повідомив: «Протистояння копачів бурштину та силовиків перейшло в активну фазу. Повідомляють про стрілянину, поранених та підпал міліцейського транспорту. Хтось вдало використовує людей для лобіювання своїх інтересів».

Петро Шпига назвав цю заяву «абсурдом», який не відповідає дійсності. Жодних підпалів чи поранень не було, запевняє правоохоронець. На місці події дійсно є кілька понівечених авто, втім їх походження не відоме. Окрім цього постріли, які здійснили правоохоронці були попереджувальними, тобто в повітря.

«Інформація, яка була викладена Павлом Данильчуком про те, що у Маневицькому районі вчора під час проведення правоохоронцями заходів по охороні громадського порядку було допущення поранення, підпал автотранспортних засобів – це повний абсурд, не відповідає дійсності», - зазначив Шпига.

Міліціонер розповів, що в регіоні, починаючи з обідньої пори 28 вересня, почали прибувати люди, мешканців Рівненської області. Згідно з даними правоохоронці ці особи – в тому числі працівники Кузнецовської АЕС, які взяли відгули для поїздки на територію Волинської області з метою добування бурштину.

«Масово були закриті школи у Володимирецькому районі Рівненської області, вчителі вийшли на видобуток бурштину. Нами було затримано святого отця з приходу з Рівненської області, який привіз прихожан і забирав їх з лопатами», - розповів Шпига.

Він зазначив, що кількість бажаючих незаконно видобувати бурштин у Маневицькому районі досягла двох тисяч осіб. До 20:00 будь-яких заходів правоохоронці не здійснювали, оскільки не мали достатньо людського ресурсу. А після підкріплення з інших областей ситуацію вдалося стабілізувати.

Міліціонери затримали три авто, в одному з яких знайшли 100 г бурштину, 0,5 г коноплі, 2 г амфетаміну. Загалом правоохоронці вилучили 400 лопат, бури, 5 тисяч гривень, 4 кг бурштину та два незрозумілих предмети, які можливо є вибухівкою.

Петро Шпига зазначив, що організаторами незаконного видобутку найймовірніше є представники криміналілету Рівненської області, які окрім цього готують провокації. Місцеве ж населення проти заїжджих гастролерів.

«Ми чітко знаємо, хто до цього причетний. Для того, аби попередити ймовірні провокації з їхньої сторони, хочу заявити, що представники криміналітету Рівненської області виношують  наміри спровокувати ситуацію і використати можливість застосування гранати з боку правоохоронних органів в бік людей», - зазначив Шпига.

Він додав, що нині ситуація повністю контрольована правоохоронним органами. На місці події виставлено три блокпоти з подвійною лінією охорони. Незаконний видобуток бурштину не проводиться і проводитися не буде, зазначив Шпига.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ГРІШИНА

Коментарі