Чому для українців ввели абонплату на газ

Джерело: Gazeta.ua
  1. Новина відноситься до:

Починаючи з квітня, ті, хто користується газом мало, наприклад тільки для приготування їжі, за «доступ до потужностей» платитимуть відносно багато й компенсуватимуть витрати на утримання мережі та постійні видатки на обслуговування. Абонплата становитиме 17 гривень для тих, у кого тільки газова плита, і 29 гривень для тих, у кого газовий котел. Про це Gazeta.ua розповів експерт з енергетики Олексій Хабатюк.

«Треба розуміти, що плата за розподіл та постачання газу існувала й раніше, але включалася у ціну газу. Якщо абонент споживав газу мало, то й плата за обслуговування від нього була малою. Але труби, газові розподільники та інше обладнання потребують обслуговування, хоч є споживання, хоч його немає. 
Сенс відокремлення абонплати у тому, що ті, хто споживає газу мало, компенсуватимуть постійні витрати на обслуговування системи», - розповів експерт.

На думку Олексія Хабатюка відокремлення абонплати - ще один крок до конкуренції на ринку газопостачання. Другий крок - ринкова ціна газу, яка дозволить закуповувати його в Європі, перекачувати в Україну і мати прибуток.

«У введенні абонплати є позитив для тих, хто споживає газу багато, наприклад, для опалення. Адже абонплата фіксована, і такому споживачу менше нарахують за кожен кубометр газу. А в подальшому йому можуть запропонувати один з тарифних планів, як у мобільних операторів. Така практика розповсюджена у США та Європі», - сказав експерт.
 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі