Кому можуть відключити газ у новому році

Джерело: Волинські новини
  1. Новина відноситься до:

До кінця цього року у споживачів, які користуються газовими водонагрівачами, мусять бути встановлені газові лічильники. Інакше – постачання природного газу буде припинено, наголошують представники газопостачальних компаній, апелюючи до чинного законодавства. За місяць до введення цієї норми без лічильників залишалися ще майже 4,4 тисячі осель.

Так, в опублікованій інформації, зокрема, було повідомлено, що згідно з вимогами законодавства України, до 1 січня 2016 року домогосподарства, що користуються газом для підігріву води та приготування їжі, мають бути обладнані лічильниками газу, повідомляє Інформаційне агентство Волинські Новини.

Якщо говорити про всеукраїнську статистику, то за станом на 1 листопада лічильники було встановлено в 75% домогосподарств цієї категорії, а 280 тисяч домогосподарств, що користуються газом для підігріву води та приготування їжі, ще не мають лічильника.

Що це означає для волинян, кореспонденти Інформаційного агентства Волинські Новини поцікавилися у ПАТ «Волиньгаз».

Заступник голови правління з комерційних питань ПАТ «Волиньгаз» Дмитро Бонюк пояснює, що відповідно до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» від 16.06.2011 № 3533-VI, лічильники мають бути встановлені залежно від газового обладнання і облаштовані у споживачів, у такі строки:

- якщо встановлені газові плити та газові водонагрівачі - до 1 січня 2016 року;

- якщо газ використовується тільки для приготування їжі (газові плити) - до 1 січня 2018 року;

- для споживачів, які використовують природний газ для опалення, підігріву води та приготування їжі, установка безкоштовних лічильників проводилася раніше - до 1 січня 2012 року.

Якщо ж у визначені терміни споживач не встановить лічильник за свій рахунок або не погодиться на установку лічильника безкоштовно, то згідно з Законом України, газопостачання йому має бути припинено.

Отож, будинки, в яких встановлені газові водонагрівачі (колонки) мають бути оснащеними до 1 січня 2016 року газовими лічильниками.

У ПАТ «Волиньгаз» запевняють: для виконання вимог закону створили необхідну кількість бригад, закупили лічильники та комплектуючі до них. Але сьогодні газовики зіткнулися з тим, що волиняни не хочуть встановлювати лічильники, оскільки сьогодні для них це невигідно.

«Зниження норм споживання газу без лічильника позбавило споживачів бажання встановлювати прилади обліку. Про це свідчить зменшення кількості заяв на встановлення лічильників як платних, не рідкістю стали і відмови від них. Адже рішенням Уряду (Постановою КМУ від 29.04.2015 р. за № 237) норми споживання газу без лічильників були зменшені вдвічі. Внаслідок чого виявилося, що ті, хто поставив прилади обліку газу, платитимуть більше, ніж ті, у кого їх немає», - пояснює Дмитро Бонюк.

Однак, незважаючи на це, газовики кажуть, що працюють щодня в посиленому режимі, аби виконати умови Закону.

«Роботи по безкоштовному встановленню лічильників ПАТ «Волиньгаз» тривають у посиленому режимі та комплексно встановлюються прилади обліку газу по житлових будинках. Щодня по області працює 20 бригад, які встановлюють понад 50 лічильників у день, аби виконати поставлені завдання. Усіх, хто звернувся до ПАТ «Волиньгаз» із заявою - включено у плани робіт», - переконує він.

До слова, згідно з інформацією, наданою ПАТ «Волиньгаз», нині, на Волині 27 765 осель, у яких встановлено газову плиту та водонагрівач. З них прилади обліку, за станом на 1 грудня, встановлено у 23 333 оселях, що становить 84%.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі