На Волині хочуть налагодити нове виробництво, але втомилися від боротьби із бюрократами

  1. Новина відноситься до:

Ковельське підприємство готове налагодити нове виробництво та сподіваються на інвестиції із закордону. Втім іноземців лякає українська бюрократія, а вітчизняний бізнес втомився витрачати сили і ресурси на з’ясування стосунків із фіскальними службами та комунальними підприємствами.

Про проблеми із поверненням податку на додану вартість, причини боязні іноземців інвестувати у Волинь та як виглядає взаємодія із місцевою владою, на власному прикладі розповіла представниця ковельського підприємства «Негабарит-сервіс» Богдана Чорна.

Відверта розмова влади та бізнесу відбулася 24 грудня у рамках форуму «Волинь: бізнес, відповідальність, взаємодія. Роль влади на регіональному та місцевому рівнях у розвитку підприємництва», що його ініціював голова облради Ігор Палиця.

Богдана Чорна розповіла, що підприємство за прогнозованими результатами 2015 року — це найбільший автоперевізник Ковельського району і один із найбільших платників податку по Ковельському району. У 2015 році запланований податок на прибуток у розмірі 3 мільйонів гривень, розповіла представниця компанії.

«Ми боролися протягом шести років із поверненням ПДВ і нам це нині це добре вдається. Питання у іншому: до коли буде продовжуватися тиск регіональних податкових адміністрацій на підприємство? Тільки ми почали піднімати питання про повернення ПДВ, то до нас прийшла перевірка. Лише оскаржили результати перевірки, то автоматичне відшкодування ПДВ зняли і сьогодні знову починається щомісячні перевірки по податку на додану вартість. За всі роки існування підприємства жодного штрафу, жодного порушення не було встановлено», - розповіла представниця підприємства.

Представниця бізнесу кажу, що іноземні інвестори лякаються мільйонних боргів із відшкодування ПДВ і просто не хочуть мати із цим справу.

Нині компанія готова на власній території налагодити виробництво обладнання до сільськогосподарської техніки, яке орієнтоване у тому числі на експорт, і інвестувати 12-15 мільйонів гривень. Утім, побоюється чергових перепон, наприклад, від місцевої влади.

«Ми маємо проблему із тим, що комунальні підприємства міста, зокрема «Ковельводоканал» з яким ми боремось півтора року, погрожує відключити воду. Тобто, замість того, аби займатися інвестиційними проектами, ми мусимо боротися із вітряками, місцевою владою. Де взаємодія? Ми бачимо лише тиск», - скаржиться Богдана Чорна.

Вона зазначає, що її луцькі колеги кажуть, що ситуація в обласному центрі із податковими питаннями поліпшилася, втім у Ковелі віз і нині там.

Голова Волинської облдержадміністарції Володимир Гунчик запевнив, що влада готова підтримувати підприємства, які чесно працюють та готові інвестувати такі кошти.

 

У свою чергу Ігор Палиця попросив передати документи щодо налагодження виробництва, про яке говорила представниця бізнесу та завірив, що про проблеми почули представники силових органів, які були присутні на форуму. Адже розвиток виробництва — це у першу чергу створення для області робочих місць, наповнення бюджету.

Щодо ж до перевірки комунальних підприємств, то поки що вона стосується Луцька, втім на думку голови облради, депутати Ковельської міської ради повинні звернути увагу на цю ситуацію та ймовірно повторити досвід обласного центру. 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі