Що робити з ринками Луцька: малий бізнес чекає визначеності

  1. Новина відноситься до:

Створення комунальних підприємств, як опікувалися б міськими ринками, на думку голови Волинської обласної ради Ігоря Палиці, допоможе покращити умови роботи дрібних підприємців та дасть додаткові можливості для розвитку Луцька уцілому.

Діяльність підприємців, що торгують на ринках обговорювали під час проведення форуму «Волинь: бізнес, відповідальність, взаємодія. Роль влади на регіональному та місцевому рівнях у розвитку підприємництва», що його ініціював голова облради. Подія відбулася 24 грудня в приміщенні історичного факультету Східноєвропейського університету імені Лесі Українки.

Голова Волинської обласної асоціації захисту прав малого та середнього бізнесу «Бізнес Волинь» Ігор Дильов зазначив, що угоди на ринках і досі мають для багатьох підприємців «кабальних характер». Наприклад, за несвоєчасну оплату торгового місця існує штрафна санкція, а от як проконтролювати покращення умов роботи на ринку — досі під питанням.

Серед інших проблем, які озвучили представники малого бізнесу — це невизначеність із діяльністю Центрального ринку Луцька. Як відомо, не перший рік триває дискусія щодо його перенесення. Підприємці нарікають, що розуміють необхідність покращення історичної привабливості Луцька і самі потребують покращення умов роботи.

Втім, невизначеність дій влади, зміна позицій їх лякає. Адже торгівля для багатьох є єдиним методом заробітку і планувати свою діяльність підприємців хочуть завчасно, знаючи на що сподіватися.

Вирішення цих питань — компетенція міської влади і депутатського корпусу. Втім Ігор Палиця пояснив власне бачення вирішення цієї проблеми, оскільки зацікавлений у розвитку міста і його історичної привабливості.

Зокрема, він наполягає на ідеї створення комунальних міських підприємств, які здаватимуть на ринках землю в оренду та обслуговуватимуть базари, створюватимуть необхідні умови для комфортної роботи та покупок. Нині земля надана в оренду на десятки років кільком підприємствам та підприємцям, які своєю чергою укладають угоди із малими підприємцями.

 

«Моє бачення не змінне: має бути створене комунальне підприємство, яке належить на 100% місту, громаді. І підприємці повинні й далі спокійно торгувати, але знати, що вони платять не комусь у кишеню, а місту. І бачити кожну копійку, на які потреби вона йде. І платити маєте на 10%, на 20% дешевше, аніж платите сьогодні якомусь господарю», - зазначив голова Волиньради.

На думку Ігоря Палиця, якщо певний бізнесмен матиме бажання орендувати землю на Завокзальному ринку, то він має надати розроблений інвестиційний проект, який відповідатиме цивілізованим умовам для торгівлі, а не бути зароблянням грошей на суборенді землі під кіосками, умови торгівлі в яких далекі від комфортних.

Що ж до Старого ринку, то місце необхідно облагороджувати і робити привабливим для туристів. Від цього, на думку Ігоря Палиці, виграє не лише торгівля, а й культурний сектор, сфера послуг, готельна справа. Адже завдання міста — не лише завести туриста до Луцького замку, а змусити його переночувати у місті, відвідати кав’ярні, музеї, галереї, подорожувати в області.

«Ми знайдемо кошти чи з міського бюджету чи в інший спосіб і створимо людські умови роботи у нормальному місці, де буде передбачена стоянка автомобілів. Туди ви перейдете у тому випадку, коли це місце буде облаштовано і зроблено і узгоджено з вами, з підприємцями», - звернувся до представників малого і середнього бізнесу посадовець.

«З місця, де Центральний ринок, ми маємо разом відкрити наш луцький замок. Бо ми ніяк не можемо потрапити до переліку ЮНЕСКо через той бардак, який там зараз робиться. Ми повинні це зробити і це реально здійснити за рік, за два», - пояснив Ігор Палиця.

На місці біля замку повинні бути інфраструктурні об’єкти, місця для ремесленників, художні галереї. Підприємці ж заслуговують на ліпші умови для торгівлі, які з ними мають погодити.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі