Діти Януша Радзивілла

Діти Януша Радзивілла Фото: колаж Наталки Курсик

У Головному архіві давніх актів у Варшаві знаходиться цінна колекція ретро світлин, які стосуються історичної спадщини Волині. Серед них – родинні світлини князів Радзивіллів із Олики.

Сьогодні хочемо познайомити читачів Хронік Любарта із фотографіями членів родини останнього Олицького ордината Януша Францішека Радзивілла.

Януш був молодшим сином князя Фердинанда-Фредеріка Радзивілла і Пелагеї Сапіги. Він народився в 1880 році в Берліні, закінчив престижну гімназію Каролеум в Оснабрюку. Потім вивчав лісове господарство в Еберсвальді. Згодом відвідував факультети з права в Берлінському університеті. У 1903 році Януш купив Неборівський маєток, що згодом став його резиденцією. Пізніше Януш Радзивілл увійде в історію як впливовий політичний діяч і дипломат.

У подружжя Анни і Януша Радзивіллів народилось четверо дітей: Едмунд Фердинанд (1906-1971), Христина Марія Пелагея (1908-1930), Людвик Фердинанд (1911-1929) і Станіслав Альбрехт (1914-1976). Анна і Януш часто мандрували, адже мали кілька резиденцій в Європі. Найбільше вони мешкали в родинних маєтках у Шпанові, Олиці на Волині та Неборуві (сучасне Лодзинське воєводство, Польща). Відомо, що першу дитину Анна народжувала в Берліні. Двадцять четвертого вересня 1906 року на світ з’явився князь Едмунд Фердинанд Радзивілл.

 

Олицька резиденція Радзивіллів. Тут і далі джерело фото AGAD

 

У роки Першої світової війни родина Радзивіллів мешкала в Олицькому маєтку на Волині. Після революції 1917 року вони тимчасово переїхали до Стокгольму (Швеція), адже Януш Радзивілл не знав, чого очікувати від революції, вболіваючи за долю дружини і дітей.

У 1945 році життя родини кардинально змінилося назавжди. Саме тоді НКВД заарештувало представників родини Радзивілл.

25 січня 1945 року до палацу у Валевичах (сучасна Польща) під’їхало два чорні лімузини з радянськими офіцерами всередині... Анна Марія Любомирська померла 16 лютого 1947 року у в’язниці міста Красногорськ, що під Москвою, в Росії. Поховали її на місцевому кладовищі поблизу місця ув’язнення.

У жовтні 1947 представників родини Радзивілл було звільнено, і вони повернулися до Польщі. Але повернення до країни не означало, що Радзивіллів та інших представників аристократії залишать у спокої. З рук НКВД їх передали до Міністерства громадської безпеки. Жінок і дітей звільнили порівняно швидко, але князя Януша затримали на кілька тижнів для допитів.

Помер Януш Францішек Радзивілл у 1967 році. Спочатку його поховали у костелі бернардинців, але у 1972 році перепоховали у склепі Радзивіллів у Вілануві.

Як склалась доля дітей Януша Радзивілла? Відомо, що двоє, Христина та Людвік, померли у дуже молодому віці.

Едмунд Фердинанд Радзивілл був старшим сином Януша Радзивілла. За життя він прославився як громадський та соціальний діяч, військовий Війська Польського, 14-й Олицький ординат. Був нагороджений кількома орденами за участі в боях Другої світової війни.

 

В 1945 Едмунд Радзивілл разом з родиною був арештований НКВД. До вересня 1947 року він перебував в Красногорській в'язниці під Москвою. В 1947 році повернувся до Варшави, але через три тижні після повернення знову був затриманий Міністерством Громадської Безпеки. Після звільнення оселився з дружиною в Варшаві. Помер після невдалої операції в Лондоні. Похований в родинній усипальниці на кладовищі в Вілянуві (район міста Варшави).

Його дружиною була Ізабелла Радзивілл, донька Кароля Миколая Радзивілла. В подружжя було двоє дітей. Син Фердинанд Криштоф Януш народився 4 квітня 1935 року в Олиці, а донька Христина Анна Марія 22 червня 1937 року також в Олиці.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі