§ Рибонька, Пане Коханку, Перун. Дивні нікнейми князів Радзивілів

Рибонька, Пане Коханку, Перун. Дивні нікнейми князів Радзивілів Фото: Вікторія Ходор

Радзивіли – дуже потужний, багатий і впливовий рід з часів Великого князівства Литовського. Його представники живуть і в наш час. Глибоко увійшов в історію Литви, Білорусі, України, Польщі.  Колишні палаци родини розташовані на території 10 сучасних держав. Одна з найважливіших резиденцій – Олика біля Луцька. Культурна спадщина Радзивілів величезна.

Але що з їхніми іменами? Було, принаймні, 10 представників роду, які носили дивні прізвиська. Історія переважно не зберегла широких відомостей про причини цього явища. Все ж дещо розповісти про це є.

Ян Радзивіл Бородатий

Народився приблизно 1474 року, вважається засновником олицько-несвізької лінії роду. Його отруїли політичні конкуренти. Бородатий не встиг дожити і до 50 років. Прізвисько отримав через свою бороду, яка виділялася й була яскравою особливістю зовнішнього вигляду. Чому її вважали нетиповою, невідомо. Борода в той час – явище поширене.

 

 Тут і далі колажі Вікторії Ходор

 

Миколай Радзивіл Старий

Як і інші представники роду займав цілий ряд посад. Його пам’ятають переважно через його земельні справи, які допомогли в майбутньому економічно украпити рід. Прожив майже 70 років – рідкість для тих часів. Помер у 1509 році. Можливо, за таке довгожительство отримав своє прізвисько.

Миколай Радзивіл Amor Poloniae

Син Старого брав участь у виправах з Костянтином Острозьким проти спільних ворогів, кримських татар. Був гарячим прихильником польсько-литовської унії. За це його прозвали Amor (любов) Poloniae. Співініціатор створення Першого литовського статуту, системи законів Великого князівства Литовського.

Миколай Радзивіл Чорний

Жив у 1515-1565 роках. Окрім своїх державницьких, політичних та військових заслуг, прославився як перших серед магнатів прихильник кальвінізму. Сам Жан Кальвін присвячував йому свої твори. І не даремно ж – Чорний заснував чимало кальвіністських шкіл, відкрив друкарню, де в 1563 році видали Радзивілівську біблію польською мовою з івриту та грецької. Це був другий повний переклад Святого письма польською. Володів великими земельними маєтками зокрема на Волині. Прізвисько отримав через чорний колір своєї бороди. Інший нік – Іспанець.

У листопаді 2018 року в Художньому музеї в Луцьку відбулася презентація реставрованого полотна невідомого художника XVIII століття «Вінчання князя Миколи Радзивілла (Чорного – ред.) з Катериною Гонзаго». З цієї нагоди до міста приїжджав нащадок роду Мацей Радзивіл.

 

 

Миколай Христофор Радзивіл Сирітка

Син Чорного. Отримав від батька у спадок величезні земельні маєтки, привілей. Серед них – титул князя на Олиці і Несвіжі. Принципово відійшов від світогляду свого батька і ьрав активну участь в контрреформації. Розбудовував несвізьку резиденцію Радзивілів. Збереглася легенда, чому отримав прізвисько Сирітка.

Сталося це в дитинстві  Христофора. В одній із зал королівського палацу в Кракові хлопчик загуби своїх батьків і став плакати. Через залу саме проходив король Сигізмунд Август і побачив малого. Взяв його на руки, став утішати і казав: «Ти ж моя сирітка!» В цей момент прийшли батьки. А «сирітка» закріпилося за ним на все життя.

 

 

Юрій Радзивіл Геркулес

Син Миколи Старого. Проживав у 1480-1541 роках. Крім політичної діяльності, активно займався військовою. Брав участь у 30 переможних битвах. Розбивав московські і татарські війська, воював з Тевтонським орденом. Через військові звитяги отримав прізвисько Геркулес. Також зустрічається Литовський Геркулес, Переможець.

 

 

Миколай Радзивіл Рудий

Рудий – син Геркулеса і двоюрідний брат Чорного. Запам’ятався як прихильник вітовтової мрії – незалежності Великого князівства литовського, уже не кажучи про королівство. Тому і був противником Люблінської унії, яка передбачала спільність із Польщею. Сприяв поширенню кальвінізму у князівстві. Йому присвятив свій твір «Радзивіліада» Ян Радван. Прізвисько Рудий дістав через колір своєї бороди.

 

 

Христофор Радзивіл Перун

Жив у другій половині XVI століття, син Рудого. Запам’ятався прихильністю до кальвінізму, був патроном кальвінської громади Вільна. Запам’ятався як переможець у битві під Кокенгаузеном

 

 

Михайло Радзивіл Рибонька

Жив у 1702-1762 роках. Займав цілий ряд посад, був військовиком, брав участь у битвах. Запам’ятався як співорганізатор Краківської конфедерації і підписант Варшавської конфедерації.

Дуже любив жінок і часто називав їх рибоньками, за що й одержав прізвисько.

 

Кароль Станіслав Радзивіл Пане Коханку

Ще один любовострасник із роду Радзивілів. І що цікаво, син Рибоньки. Любив погуляти на широку руку й одночасно поскаржитися, що дуже бідний і не може собі дозволити навіть порцелянового посуду. А фактично був одним із найзаможніших магнатів Речі Посполитої в другій половині XVIII століття. До своїх співрозмовників часто звертався як panie kochanku, за що й отримав нік.

 

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі