У Гаразджі досі стоїть літак, на якому літав Гагарін. Фото

Джерело: Організація Волинських Авіалюбителів «ОВАЛ✈»
  1. Новина відноситься до:

Сьогодні - Всесвітній День Авіації та Космонавтики. Сьогодні, 56 років тому, 12-го квітня 1961 року був здійснений перший політ людини у відкритий космос - радянський військовий льотчик, старший лейтенант Військово-Повітряних Сил Юрій Олексійович Гагарін на космічному кораблі "Восток-1" зробив один виток навколо нашої планети. Політ тривав 108 хвилин.

Сам космічний корабель "Восток-1" і його однойменна ракета-носій були спроектовані нашим геніальним земляком, українцем родом з Житомирщини, генеральним конструктором Сергієм Павловичем Корольовим.

А на нашій рідній Волинській землі, в лісі поблизу с. Гаразджа Луцького району на території колишнього дитячого табору відпочинку досі стоїть унікальна авіаційна пам'ятка - навчально-бойовий літак-"спарка" МиГ-15УТИ, на якому особисто літав Юрій Гагарін в період з 1957 по 1959 рік.

 

Цей борт в цей самий період входив до складу 769-го винищувального авіаційного полку 122-ї винищувальної авіаційної дивізії Північного Флоту СРСР, в якому проходив службу ще нікому не відомий в той час рядовий льотчик-винищувач Юрій Гагарін після закінчення Оренбурзького Вищого Військового Авіаційного Училища Льотчиків ім. І. С. Полбіна в 1957 році і до зарахування до загону космонавтів в 1960 році. Полк дислокувався на аеродромі Луостарі в Мурманській області Росії. А згодом саме цей борт перегнали з аеродрома Луостарі на Луцький військовий аеродром, на якому в ті далекі часи також дислокувались літаки аналогічного типу зі складу 806-го ордена Суворова 3-го ступеня авіаційного полку винищувачів-бомбардувальників, звідки він вже і потрапив до дитячого табору відпочинку в Гаразджинському лісі.

 

Пропонуємо Вашій увазі унікальний скан статті з газети "Луцький Замок" авторства Святослава Крещука та Миколи Зінчука про цей літак. В цій статті наведені згадки відомого Луцького краєзнавця Валентина Люпи та лучанина Генадія Петровича Мисана, який в 1957 - 1959 роках проходив строкову службу в Радянській Армії авіаційним механіком якраз на аеродромі Луостарі, обслуговував і готував до польотів саме цей борт і був особисто знайомий з Юрієм Гагаріним.

 

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі