(Не)відомі волиняни: скульптор Бродзький

  1. Новина відноситься до:

Віктор Бродзький народився в 1826 року в дворянській родині Петра Бродзького у Волинській губернії. В майбутньому він став відомим скульптором, представником пізнього класицизму в скульптурі.

У 1845 році його було занесено до дворян Волинської губернії.

Середню освіту здобув у житомирській гімназії. З 1848 року він здобував вищу освіту у Петербурзькій академії мистецтв, де працював під керівництвом російського скульптора італійського походження Джованні Віталі. Саме там він отримав свою малу золоту медаль за статую Адоніса, що відпочиває. Згодом навчався в мистецьких закладах Мілана та Флоренції. Серед перших найвідоміших робіт – барельєфний бюст великої княгині Олександри Йосипівни та бюст композитора Аполлінарія Контського.

В 1861 році Віктор Бродзький здобув звання академіка за фігури «Амур, що спить і прокидається» та «Зефір, що гойдається на гілці». В 1868 році отримав звання професора за твори «Мармуровий коминок», «Перше кохання» та «Втеча з Помпеї».

Амур, спертий на мушлю. sowa.website.pl

Втеча з Помпеї. sowa.website.pl

Перший шепіт кохання, imnk.pl

В 1870-х роках він остаточно оселився за кордоном, мешкав у Римі та з 1870 року майже зовсім не з'являвся на виставках. Його римська студія  під назвою Corso Vittorio Emanuelle збирала чимало відомих італійських скульпторів та римську богему. Серед найбільших друзів скульптора варто відзначити польського художника Олександра Геримського та скульптора Антона Мадейського, який теж проживав в Римі, але був родом з Волині.

В його доробку багато творів із мармуру та бронзи. У Російському музеї імператора Олександра III в Санкт-Петербурзі (нині Державний Російський музей) зберігається мармурова група Бродзького «Спаситель із двома ангелами». Найвідоміші твори: «Амур, що спить у мушлі» (1852—1853), «Адоніс, що відпочиває» (1853), портрет композитора А. Контського (1853), «Зефір, що гойдається на гілці» (1861), «Мармурова грубка», «Перше кохання», «Втеча з Помпеї» (усі — 1868), «Посланництво Христа» (1869), «Політика» (1870), «Скромність» (1873), проект пам’ятника М. Копернику в Римі (1873), надгробок Л. Пшездзєцької в м. Кам’янці-Подільському (1874—1876), надгробок М. Понятовського в м. Кракові (1881), «Освідчення в коханні» (1881), проекти пам’ятників Я. Кохановському в м. Познані, а також Т. Костюшку, А. Міцкевичу та багатьом іншим.

Погруддя Міцкевича. artinfo.pl

Надгро́бок Ла́ури Пшезде́цької в катедрі Святих Апостолів Петра і Павла в Кам'янці-Подільському. Фото з Вікіпедії

Віктор Бродзький був почесним членом Флорентійської і Міланської академій мистецтв.

Помер Віктор Бродзький у 1904 році у віці 87 років, його могила знаходиться на кладовищі Кампо Верано в Римі, яке розташоване навколо стародавньої католицької церкви Сан Лоренцо фуорі ле Мура.

Портрет Віктора Бродзького. Автор Кароль Міллер. sejm-wielki.pl

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Lodomeria (Тетяна Яцечко-Блаженко)

Коментарі