Експерти пропонують забрати у Президента вплив на суд

Джерело: Українська правда
  1. Новина відноситься до:

У перехідних положеннях Конституції слід передбачити перепризначення усіх суддів та позбавити президента впливу на їхню кар'єру.

Такі пропозиції містяться в проекті змін до Конституції, підготованому експертами Реанімаційного пакету реформ, пише «Українська правда».

У проекті експерти пропонують передбачити автоматичне припинення повноважень суддів і проведення відкритого конкурсу на заміщення їхніх вакансій.

Усі звільнені судді матимуть право пройти цей конкурс і бути призначеними повторно.

«Якщо суддя, який подав заяву про призначення, не пройшов процедуру добору, його повноваження автоматично припиняються з наступного дня після оприлюднення рішення про відмову у призначенні на посаду судді. Судді, чиї повноваження автоматично припинено, якщо вони мають 20 і більше років суддівського стажу, набувають статусу судді у відставці», - йдеться в проекті.

Для проведення конкурсу пропонується утворити на три роки тимчасову комісію з відбору, до складу якої має входити одинадцять членів, щонайменше шість з яких складатимуть судді у відставці.

Призначати склад цієї комісії пропонується через голосування Верховною Радою.

Крім того, пропонується позбавити президента впливу на кар'єру суддів, віддавши повноваження з призначення/переведення суддів та утворення/закриття судів органам суддівського самоврядування.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі