23 жовтня – Собор всіх святих землі Волинської

Святкування Собору, тобто спільної пам’яті, всіх святих землі Волинської було започатковано у 1831 році 23 жовтня і приурочено поверненню до Православ’я великої православної святині Свято-Успенської Почаївської лаври, яка більше 100 років перебувала в підпорядкуванні греко-католицької церкви.

Святкуючи Собор Волинських святих, ми прославляємо 33 угодників Божих, - пише «Вісник».

Проте цей список неповний. Зокрема, до нього належать рівноапостольні Кирило і Мефодій – учителі Словенські, єпархія котрих простягалась до річки Стир. Рівноапостольні князь Володимир і княгиня Ольга, бо Волинь завжди себе ідентифікувала більше з Києвом, ніж з польськими князівствами. Святитель Петро, митрополит Київський і Всієї Русі – ігумен Ратенський та святитель Ніфонт, єпископ Новгородський, чудотворець Києво-Печерський – уродженці Волині. Святителі Стефан, Амфілохій та Симеон – єпископи Володимир-Волинські. Благовірні князі Володимир-Волинські Ярополк та Мстислав. Преподобномученики Афанасій Брестський та Макарій Овруцький – подвижники Волині, котрі прославили Бога мученицькою кончиною. Преподобні Мефодій, Іов Почаївські, преподобні Нікола Святоша, Феодор Острозький, Варлаам Києво-Печерський та Юліанія Ольшанська.

Цього дня колись визначали, якою буде зима. Якщо ріжки місяця вночі показували на північ – ранньою і морозною, а якщо на південь – пізньою і теплою.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі