На що «Луцькводоканал» планує витратити гроші Світового банку

Джерело: КП «Луцьководоканал»
  1. Новина відноситься до:

КП «Луцькводоканал» планує залучити 25 мільйонів доларів на реконструкцію систем водопостачання  і водовідведення міста. Кошти у вигляді позики надає Світовий банк, який спрямував новий транш для підтримки житлово-комунального господарства України.

Отримані кошти зокрема спрямують на заміну старого зношеного обладання на нове енергоефективне, модернізацію мережі водопостачання та водовідведення, купівлю нової автотранспортної техніки, реконструкцію очисних споруд та каналізаційних насосних станцій, повідомляє прес-служба КП «Луцькводоканал».

«​Інвестиції також допоможуть знизити рівень енергоспоживання та зменшити рівень екологічних викидів в навколишнє природне середовище. Якщо ми не розпочнемо модернізацію підприємства, то питання водопостачання міста та очистки стічних вод буде під загрозою. Загалом плануємо залучити 25 млн. дол. США», - зазначив заступник директора з економіки та фінансів КП  «Луцькводоканал» Юрій Корецький.

Світовий банк пропонує кредит під 0,47% річних на 18 років з відтермінуванням сплати суми основного боргу на 5 років.

«​На сьогодні – це найвигідніші умови, бо чекати на кошти з міського чи державного бюджетів доведеться ще довго. Рішення взяти кредит було підтримане Луцькою міською радою», -  розповів Корецький.

За його словами, у Луцьку мережі водопостачання та каналізації зношені на 54% і 52% відповідно. Також дуже зношені очисні споруди, які були введені в експлуатацію в 1974 році, тому без залучення кредитів модернізувати їх неможливо. 

«Я переконаний, що ми  на правильному шляху. Проводити зміни в такий складний час дуже непросто, але треба розуміти, що альтернативи модернізації та реконструкції водопровідно-каналізаційгого господарства немає. Даний крок важливий і необхідний, адже всі заплановані заходи спрямовані на покращення якості послуг водопостачання і водовідведення міста Луцька, допоможуть стабільно і безперебійно забезпечувати лучан водою» - резюмував заступник директора з економіки та фінансів.

За висновками фахівців, втіливши даний проект у реальність вдасться знизити рівень енергоспоживання до 40% щороку, рівень втрат води з 28% до 18%, а також зменшити витрати на ремонт автопарку та паливно-мастильні матеріали на 30%.

Нагадаємо, що уряд підписав угоду зі Світовим банком на виділення 300 мільйонів доларів на розвиток міської інфраструктури 10 містам України, серед яких Харків, Коломия, Житомир, Краматорськ, Донецьк, Кіровоград, Київ,Тернопіль, Івано-Франківськ та Черкаси. У зв’язку з ситуацією, яка відбувається на Сході, Донецьк випав із програми й оголосили конкурс на участь у програмі фінансування проекту «Розвиток міської інфраструктури-2».

Відповідно до цього проекту КП «Луцькводоканал» планує залучити 25 мільйонів доларів на реконструкцію систем водопостачання  і водовідведення міста.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі