Непогоджені вивіски у місті демонтують

Джерело: Волинські новини
  1. Новина відноситься до:

У Луцьку врешті взялися за створення єдиної концепції вивісок, які розташовані в місті.

Так, 31 березня в рамках проведення регуляторної процедури, відбулося засідання круглого столу, під час якого обговорили порядок розміщення вивісок у місті. За декілька місяців, за умови затвердження документу, підприємці отримають справжню «шокову терапію» від міської ради: вони муситимуть привести вивіски у відповідність до порядку. Ті вивіски, які не відповідають порядку, будуть демонтовані.

Дія цього порядку в разі його прийняття пошириться на всі підприємства, установи та організації, незалежно від форм власності та підпорядкування, а також на всіх фізичних осіб, що здійснюють розміщення вивісок на території міста.

Як повідомив заступник начальника управління містобудування і архітектури Ярослав Матвіїв, міська рада отримала акт від Державної регуляторної служби, в якому розкритикували згаданий документ, що пропонується прийняти в Луцьку. Приміром, в порядку розміщення вивісок не вказано, скільки юридичних і фізичних осіб підпадають під дію цього документу, не розраховані втрати підприємців, не проведена оцінка ефекту. Ці зауваження служба пропонує врахувати. Та, додав Ярослав Матвіїв, фактично ці зміни внести вже не можливо.

Але, зауважив він, приймати такий документ потрібно, бо з вивісками в місті – справжній хаос.

Отже, які вимоги пропонують застосувати до вивісок в Луцьку

Вивіска розміщується на фасаді будинку (споруди) над входом (в’їздом), біля входу (в’їзду) або в межах приміщення, яке займає суб’єкт господарювання, між віконними прорізами першого поверху, між віконними прорізами першого та другого поверхів, але не вище нижнього краю вікон другого поверху двох- чи багатоповерхового будинку (споруди). Або ж вивіски розміщуються на поверсі, де знаходиться власне чи орендоване суб’єктом господарювання приміщення.

Якщо неможливо розмістити вивіску на фасаді будинку (споруди), суб’єкт господарювання може розмістити її на огороджувальній конструкції навколо території, де здійснюється його господарська діяльність, безпосередньо біля входу (в’їзду).

Якщо у будівлі знаходиться декілька власників (орендарів) приміщень, зовнішній вхід для яких є спільним, то їх вивіски на фасаді повинні розташовуватись на невеликих табличках однакового розміру (площею до 3 метрів квадратних) та з однакового матеріалу виконання, розміщених праворуч чи ліворуч від входу (в’їзду) у будівлю (приміщення). Окрім того, їхні вивіски можуть бути розташовані безпосередньо біля дверей належних їм приміщень.

Якщо вивіски розміщені на пам’ятках культурної спадщини чи в межах зон охорони цих пам’яток, розміщення вивіски погоджуються з уповноваженими органами охорони культурної спадщини.

Площа вивіски повинна бути не більшою мінімального розміру, достатнього для отримання необхідної інформації.

Вивіска розміщується паралельно фасаду будівлі.

Не допускається розміщення вивісок на будинках, будівлях або спорудах, об’єктах нерухомості, що не введені в експлуатацію в установленому порядку.

Є окремі вимоги і до естетичного вигляду вивісок

Вивіски не повинні створювати перешкод під час експлуатації та ремонту будинків (споруд), на яких вони розміщуються.

Розміщення вивісок на фасадах будинків (споруд) здійснюється з дотриманням структурної побудови, стилістичної єдності фасадів без пошкодження елементів архітектури та з врахуванням зовнішнього спорядження фасаду з урахуванням архітектурних, функціонально-планувальних, історико-культурних чинників, типології елементів місцевого середовища та з додержанням правил благоустрою території міста.

Допускається виконання вивіски у вигляді дахової конструкції на даху одноповерхової будівлі, споруди, безпосередньо над приміщенням, яке займає фізична або юридична особа, тільки після наявності розрахунку технічної надійності конструкції, який виконується ліцензованою проектною організацією.

Забороняється розміщувати вивіски із закриттям вікон, художніх балконів, лоджій, цінної пластики та ліпнини.

Розміри вивісок повинні бути пропорційними до площі приміщення (території), яку займає суб’єкт господарювання, а зображення і тексти вивісок - пропорційними до загальних розмірів вивіски без спотворення тексту і мовних помилок.

Вивіски, що розміщуються на пам’ятках культурної спадщини чи в межах зон охорони цих пам’яток, можуть виготовлятися із природних матеріалів (камінь, бронза, латунь, кераміка, смальта, цінні породи дерева, художнє та вітражне скло) з використанням технік, які є характерними для оформлення архітектурно-історичного середовища і традиційними для місцевих ремесел (ковальство, художнє литво, фрезерування та гравіювання на металі та гутне скло). Дозволяється виготовлення вивісок фарбами по тиньку.

Із сучасних матеріалів допускається використання пластики з металевим напиленням (під натуральний камінь, метал, скло та інші матеріали, що вдало імітують природні матеріали).

На пам’ятках культурної спадщини чи в межах зон охорони цих пам’яток, забороняється виконання вивісок з банерної чи іншого ґатунку тканини, встановленої методом напинання на каркас.

Вивіски, що розміщуються поза межами зон охорони пам’яток культурної спадщини, повинні виготовлятися з матеріалів, що відповідають сучасним вимогам якості та дизайну.

Забороняється розміщення вивісок методом наклеювання безпосередньо на зовнішній поверхні будинків, будівель, споруд.

Світлове оформлення вивіски не повинно освітлювати квартири житлових будинків та завдавати шкоди мешканцям будинків, на яких розміщуються вивіски.

При розміщенні вивіски на пам’ятках культурної спадщини чи в межах зон охорони цих пам’яток, неон дозволяється використовувати тільки для внутрішньої підсвітки вивісок і об’ємних літер з метою досягнення ефекту контражуру.

При розміщенні вивісок поза межами зон охорони пам’яток культурної спадщини, дозволяється використовувати поліхромну підсвітку із застосуванням сучасних джерел освітлення: неон, оптоволокняні та оптоелектронні джерела. Вивіски, що розміщуються поза межами зон охорони пам’яток культурної спадщини, можуть виготовлятися як з внутрішньою, так і з зовнішньою підсвіткою за умови, що такі вивіски не будуть освітлювати квартири житлових будинків.

Інформаційні таблички можуть бути виконані без підсвітки.

Світлові вивіски повинні вмикатися з настанням темної пори доби одночасно із вуличним освітленням.

Відповідно до вимог чинного законодавства вивіска містить інформацію щодо суб’єкта господарювання, яка підлягає обов’язковому оприлюдненню: зареєстроване найменування (ім’я), належність та режим роботи. На вивісці, за бажанням власника, може розміщуватись інформація стосовно торговельної марки (знаки для товарів та послуг), а також інші знаки, в тому числі герби та емблеми.

При цьому вказана інформація не повинна містити закликів до придбання товару чи послуги, що виробляється (надається) суб’єктом господарювання.

Текст вивіски має бути виконаний українською мовою. Поряд з текстом, викладеним українською мовою, може бути вміщено його переклад іншою мовою.

Знаки для товарів та послуг, об’єктами яких є логотипи (словесні позначення), на які видано свідоцтва України на знаки для товарів та послуг, що охороняються на території України, згідно з її міжнародними договорами, можуть розміщуватися на вивісці як мовою оригіналу, так і державною мовою.

Текст вивіски має бути виконаний без мовних помилок.

Як мають бути розміщені вивіски

Вивіски в Луцьку розміщують за порядком та на основі паспорта вивіски.

Паспорт вивіски суб’єкт господарюванням виготовляє самостійно.

Паспорт вивіски обов’язково повинен містити: фотофіксацію місця, на якому планується розташування вивіски, розміром 10 х 15 см, візуалізацію вивіски на фасаді будинку (споруди), ескіз вивіски з основними розмірами, кресленнями вузлів кріплення, відомостями про використовувані для виготовлення вивіски матеріали, деталі шрифтів, логотипів, зображувальних елементів. На ескізі має бути вказана інформація та зображення, які планується розмістити на вивісці, включаючи логотипи, емблеми, герби тощо.

На проектних матеріалах обов’язково зазначається: найменування суб’єкта господарювання, найменування проектної організації або прізвище, ім’я, по батькові автора проекту, дата виконання проекту.

Паспорт вивіски погоджується з управлінням містобудування та архітектури Луцької міської ради, уповноваженим органом охорони культурної спадщини.

У разі розміщення вивісок на пам’ятках історії та архітектури, а також на будинках (спорудах), які підлягають реконструкції або ремонту, суб’єкт господарювання зобов’язаний демонтувати вивіску на час проведення таких реконструкції чи ремонту за умови отримання суб’єктом господарювання попереднього письмового повідомлення відповідних органів.

Якщо ж суб’єкту господарювання відмовляють – відмова має бути вмотивованою.

У разі, якщо порядок буде затверджений під час сесії, вивіски, які не відповідають цьому документу, будуть демонтовані.

Хто демонтовуватиме вивіски і які

Уповноваженим та контролюючим органом пропонується призначити КП «Луцькреклама», яке наглядатиме, чи дотримуються суб’єкти господарювання порядку розміщення вивісок, здійснить інвентаризацію вивісок і організовуватиме демонтаж самовільних вивісок.

Демонтувати пропонують вивіски, які не відповідають пропонованому порядку.

Також будуть зняті вивіски, що створюють у разі їх неналежної експлуатації аварійні ситуації, загрозу життю або здоров’ю людей та/або заподіянню шкоди майну третіх осіб.

Демонтаж вивіски мають проводити власники. Якщо власники вивіски не демонтують добровільно, то рішення про демонтаж має готуватися на засідання міськвиконкому. І за демонтаж силами міської ради має заплатити також власник.

Коли запрацює цей порядок

Регуляторна процедура з приводу цього Порядку уже на завершальній стадії. Поки що в міській раді приймають пропозиції і зауваження до згаданого документу. Наступна зустріч має відбутися у понеділок, 4 квітня, де мають і обговорити пропозиції. Згодом працівники міської ради подаватимуть проект рішення на затвердження сесії.

Ярослав Матвіїв переконував, що на засідання круглого столу запрошували і представників підприємців, але вони не прийшли. Проте, не виключено, що після завершення регуляторної процедури, міську раду «штурмуватимуть» підприємці, яких безпосередньо стосуватиметься згаданий документ. Адже, якщо вивіски не відповідатимуть цьому порядку, їх зобов’язуватимуть їх міняти, а це – додаткові витрати.

Читати статтю: Міський шанхай: як впорядкувати вивіски й рекламу

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі