Кабмін радить українцям не спішити з оплатою нових квитанцій за газ

Джерело: ТСН
  1. Новина відноситься до:

Громадяни, яким гарячу воду подають централізовано, а їсти варять на газовій плиті, ошелешені платіжками за спожитий газ. У них раптом виявилися кругленькі борги.

Це сталося тому, що за рішенням суду повернули старі норми споживання. Замість визначених трьох кубів на людину рахували знову по шість. А час, коли рахували по три, виявився боргом і був покладений на плечі споживачів. Люди отримали платіжки з кругленькими сумами. Виявилося, що вони в одну мить стали боржниками на 400-500 гривень. Єдина втішна новина – що цю суму дозволялося гасити поступово, розбивши на десять частин, повідомляє ТСН.

Однак поспішати сплачувати ці борги не варто. Уже цього місяця українцям надійдуть платіжки із новими нормами. Тепер норма становитиме не 3, і не 6, а 4,4 куби газу на людину. Прем'єр уже звернувся до газопостачальних підприємств із застереженням, що визначати громадянам місячні плати з розрахунку 6 кубів – незаконно.

«Я вимагаю негайно перерахувати і повернути людям кошти», - заявив Арсеній Яценюк. Аби не виникало непорозумінь фахівці радять українцям встановити газові лічильники – хоча б на будинок. Кажуть, навіть індивідуальний прилад вартістю 3 тис. грн. з урахуванням теперішніх тарифів «відіб'є» свою вартість за 2,5 роки. А може ще й швидше, якщо знову збільшаться чи норми, чи ціна на газ.

Як уже повідомлялося, цифра 4,4 кубометри є нормативом, обчисленим Міненерговугілля і Нацкомісією, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Ця норма та пов'язані з нею розрахунки були схвалені Кабміном 23 березня.

Водночас голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв попередив, що через зволікання посадовців є ризик того, що з 1 квітня українці платитимуть за газ згідно його ринкової вартості, і це буде дуже болючим ударом по громадянах.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі