У Луцьку вшанували пам’ять В’ячеслава Чорновола

Джерело: Волинські новини
  1. Новина відноситься до:

У Луцьку - скорботне віче пам’яті, приурочене до 17-ї річниці смерті українського громадського діяча, політика та засновника Народного Руху України В’ячеслава Чорновола.

Покладання квітів до меморіальної дошки відбулось 25 березня у Луцьку, повідомляє Інформаційне агентство Волинські Новини. 

До звичного місця вшанування пам’яті громадського діяча прийшло декілька десятків лучан, серед яких були й літні люди, й молодь.

Так, голова Волинської крайової організації Народного Руху України Володимир Банада розповів, що у 1999 році пішла з життя людина, яка доклала найбільше зусиль задля відновлення державної незалежності нашої країни.

Серед присутніх на заході були й ті, хто знав В’ячеслава Чорновола особисто. Так, знайома політика, голова Союзу українок Любов Ганейчук розповіла про окремі моменти із життєвого шляху громадського діяча:

«17 років тому страшна смерть сколихнула суспільство. Й донині ніхто не повірить у випадковість цієї смерті. Незамінних людей немає, але Чорновола не зможе замінити ніхто», - зазначила пані Любов.

До слова, присутніх на заході страшенно обурила поведінка представників місцевої влади, мовляв, останні були присутні на скорботному вічі не більш, ніж 10 хвилин:

«Прикро за рівень представників нашої влади. До цього такого не було ніколи. Це – відверта зневага до пам’яті справжнього патріота та Героя України. Сьогодні наші владці поспіхом прийшли, поклали квіти до дошки та пішли геть. Мабуть в них інші й важливіші клопоти, аніж історична пам’ять та повага до великої людини. Мабуть це не їхнє», - обурився Володимир Банада.

В'ячеслав Чорновіл (24 грудня 1937 с. Єрки, Черкаської області — †25 березня 1999, Бориспіль, Київської області) — український політик, публіцист, літературний критик, діяч руху опору проти русифікації та національної дискримінації українського народу, політичний в'язень СРСР. Провідник українського національно-демократичного визвольного руху кінця 80-х — 90-х років; Герой України (2000, посмертно). Лауреат Міжнародної журналістської премії ім. Ніколаса Томаліна (1975). Ініціатор проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 р. та Акту проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 р.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі