Міносвіти хоче відмовитися від оцінок для школярів 1-4 класів

Джерело: Експрес
  1. Новина відноситься до:

У Мiнiстерствi освiти готуються вiдмовитись вiд оцiнок для школярiв 1 - 4 класiв.

Такий проект реформування початкової школи Мiнiстерство освiти вже винесло на обговорення педагогiв i батькiв, пише Експрес. 

«Iдея МОН насправдi не нова, школи без оцiнок є у багатьох країнах. У Фiнляндiї, яка вважається першим номером у мiжнародному рейтингу систем освiти, початкова школа - шестирiчна. I бального оцiнювання в нiй справдi не передбачено. Не ставлять оцiнок до восьмого класу у Швецiї i Данiї. У деяких країнах є система оцiнювання «знає - не знає», - зазначив доктор педагогiчних наук, заслужений працiвник освiти України, екс-директор УЦОЯО Ігор Лікарчук. 

«Я вважаю, що у школах потрiбно не вiдмовитися вiд оцiнок, а змiнити систему оцiнювання. I це зовсiм не стосується змiни кiлькостi балiв у шкалi, а пiдходу до оцiнювання. Оцiнка повинна перестати бути в окремих учителiв (на жаль, таких дуже i дуже багато!) знаряддям психiчного насильства стосовно учнiв», - додав він.

Директор першої в Українi школи Монтессорi Наталiя Прибильська розповіла, що у системi Монтессорi помилка взагалi не є негативом, а лише позитивом, оскільки всі вчаться на пмилках.

«У нашiй школi дiти тривалий час працюють з олiвцем: аби мати можливiсть витерти гумкою знайдену помилку, а не закарбувати її на паперi - i дiстати покарання у формi низького бала. Диктант, наприклад, у нас перевiряють так: учитель озвучує, як правильно, учнi передивляються свої роботи й оцiнюють їх самостiйно. Тодi неуспiшнiсть їх не ранить. Ми дотримуємося такого принципу: якщо вкажемо дитинi на її помилку, покараємо оцiнкою, то ця невдача закарбується набагато сильнiше, нiж iнформацiя, яку хочемо донести. Дитина матиме психологiчну травму, а не знання», - зазначила вона. 

«Власне, дiти йдуть до школи за знаннями, а не за оцiнками. На жаль, деякi батьки i навiть учителi цього не хочуть розумiти. Зовсiм вiдмовлятися вiд оцiнки я б не ризикувала. У середнiй i старшiй школi це необхiдно. Тодi дитина вже досить доросла, щоб адекватно сприймати свої успiхи i невдачi. Але щодо початкової школи, то я тiльки за те, щоб оцiнок не ставити», - переконана учитель початкових класiв вищої категорії Галина Вишневецька.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі