Луцькі муніципали зносять гаражі на землі, яка належить університету

Джерело: Волинські новини
  1. Новина відноситься до:

Подвір’я біля будинку на проспекті Молоді, 8а розчищають від гаражів. Знести, згідно з рішенням міськвиконкому, мають 25 металевих конструкцій. Щоправда, гаражі розташовані на території, яка є в постійному користуванні, про що свідчить державний акт. А гаражі зносять без згоди користувача. Та муніципали переконують, що все законно.

Про знесення гаражів біля будинку Інформаційному агентству Волинські Новини повідомили мешканці. Річ у тім, що згаданий будинок - гуртожиток № 5 Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Більшість мешканців – викладачі університету, які не один десяток років виховують молоде покоління в стінах вишу.

Мешканці гуртожитку розповідають, що земля, на якій розташовані ці 25 гаражів, – надана у постійне користування, про що свідчить державний акт, виданий університету в 2000 році. Але це нікого в міській раді не зупинило: у жовтні минулого року виконком ухвалив рішення про те, що 25 гаражів на цій території підлягають знесенню.

Донедавна виконання рішення міськвиконкому було відтерміноване. Та уже сьогодні на місце прибуло декілька бригад, техніка і три екіпажі поліції. На початку, кажуть, не обійшлося і без штовханини: власники гаражів були проти знесення.

Мешканці гуртожитку сьогодні – вкрай розгублені й обурені діями міської ради. Адже на території, яка надана університету в постійне користування, є місце не лише для цих гаражів, а й для майданчиків, для саду. Самі ж гаражі, переконують, їм не заважають. Тим паче, що земля, кажуть, – їхня.

«Нам подзвонили сусіди, що приїхали муніципали і зносять гаражі. У нас є дозвіл на їх розміщення від університету, а вони кажуть, що це не дозвіл. В нас є акт на землю, це земля університету, який підпорядковується Міністерству освіти. Будинок ще не взятий на баланс Луцької міської ради», - скаржиться мешканка гуртожитку Оксана Нестерчук.

Зауважимо, майже всі мешканці гуртожитку не перший рік стоять на черзі для отримання житла, як «молоді спеціалісти». І поки вони чекають такого житла, то найстаршому «молодому спеціалісту» вже виповнилося 60 літ, а він і досі живе в гуртожитку.

Нині мешканці гуртожитку отримали дозвіл Міністерства освіти, аби змінити статус гуртожитку на житловий будинок. Згодом планують приватизувати житло і створити ОСББ. А потім – взятися за прибудинкову територію.

«Як я завтра маю прийти до студентів і їх переконувати, щоб вони залишалися в Україні, її розбудовували, поважали владу, якщо влада нас не поважає? Ми платимо податки в такому розмірі, як небагато категорій службовців, незважаючи на те, що маємо неповні ставки. На ці гроші утримується муніципальна поліція і вона має мене захищати, а не нищити моє», - обурюється інша мешканка гуртожитку, викладач Галина Кутузова.

А ось очільниця департаменту муніципальної поліції Луцької міської ради Юлія Сиротинська переконує, що міська рада має право зносити гаражі на цій території.

«Будинок був відомчий, перебував на балансі Міністерства освіти. Зараз ці мешканці хочуть створити ОСББ. Земельна ділянка – понад гектар - на даний момент не передана, але буде передана на обслуговування будинку та для розміщення дитячого майданчику. На прилеглій території, незалежно від того, відомчий будинок, ОСББ чи він перебуває в комунальній власності, не можуть знаходитися тимчасові споруди комерційного та некомерційного типу. Тут мешкає 200 сімей і 25 власників гаражів не можуть керувати життям всіх мешканців будинку. Є люди, які скаржаться, що на цій території не прибирають, між гаражами безхатченки ходять справляти нужду. Тому упродовж дня територія буде очищена, а за рік часу мешканці нам будуть вдячні», - переконує вона.

Самі документи, які показують власники гаражів, мунціпиали документами не вважають і кажуть, що такі дозволи незаконні називають, оскільки на них немає, ані мокрих печаток, ані вхідної дати.

«Земельна ділянка і будинок сьогодні перебувають в «підвішеному стані»: ОСББ ще не створене, але це вже й не відомчий будинок. І вони не можуть розташовувати ці споруди», - переконує Юлія Сиротинська.

Власники гаражів учора подали позов до суду про визнання дій неправомірними. Але на це в мунціпилальній поліції не зважають: кажуть, що поки судовою ухвалою або рішенням міськвиконкому не було зупинене або скасоване рішення виконкому. Тож, гаражі прибирають.

Щодо альтернативи, де зберігати автівки, то Юлія Сиротинська каже наступне: «Є гаражні кооперативи, є парковки, де можна зберігати автотранспорт. Право на розташування таких гаражів мають лише інваліди 1 та 2 груп, які мають авто з ручним керуванням».

До слова, торік, восени знесли частину гаражів неподалік гуртожитку. Та за декілька місяців ця територія залишається неприбраною і захаращеною, попри те, що згідно тих же рішень міськвиконкому, департамент ЖКГ мав забезпечити відновлення благоустрою території після демонтажу.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі