На Волині можуть висловити недовіру трьом мерам

Джерело: Волинська обласна рада

Голова Волинської обласної ради Ігор Палиця запропонував висловити недовіру міським головам Ковеля, Нововолинська та Володимира-Волинського.

Директора департаменту фінансів ОДА Ігор Никитюк на сесії обласної ради 10 березня повідомив, що, згідно із законодавством, заклади профтехосвіти , які розташовані в містах обласного значення, фінансуються з місцевих бюджетів, решта - з обласного бюджету, повідомляє прес-служба Волинської облради.

Пізніше були прийняті зміни до Державного бюджету, якими передбачили фінансування ПТУ з обласного бюджету за рахунок стабілізаційної дотації з державного бюджету в сумі 14,8 млн грн. Але відповідний закон Президент не підписав і не заметував. Постанова Кабміну, якою передбачено розподіл стабілізаційної дотації не погоджена Бюджетним Комітетом ВРУ. Тому виникли борги перед працівниками та студентами лише 5 закладів профтехосвіти Ковеля, Нововолинська та Володимира-Волинського. Тим часом, заявив Никитюк, що в містах є можливості фінансувати профтехосвіту упродовж 2-3 місяців, але керівники не роблять цього.

«Я так розумію мери міст порушують законодавство, - вважає голова облради Ігор Палиця. - В залі присутній прокурор області. Потрібно вирішувати ці питання. Люди написали заяви за власний рахунок, щоб приїхати сюди. Міські ж прокуратури зайнялися ними, а не керівниками міст, які порушують закон».

Депутат Валерій Діброва нагадав, що на засіданні бюджетної комісії було доручено запросити мерів міст обласного значення та заслухати їх щодо ситуації, що виникла. Ігор Палиця повідомив, що мерів кличуть на кожну сесію, але сьогодні вони проігнорували запрошення.

Відтак, голова облради дав доручення апарату обласної ради з'ясувати причини відсутності мерів на сесії обласної ради.

Ігор Палиця повідомив, що депутати проведуть переговори з міськими головами та з'ясуюють, скільки вільних залишків готові виділити міста на фінансування профтехосвіти, а потому визначаться з виділенням коштів з обласного бюджету.

«Ми будемо ділити всього 67 млн грн вільних залишків. В містах набагато краща ситуація, ніж в нашому бюджеті. Хоча в  мене питання до ОДА, чому досі немає проекту змін до обласного  бюджету, який передбачає  розподіл  вільних залишків? Ви чекаєте, поки ми приймемо ваші програми? Ми не будемо приймати ваших програм! Бо самі знаємо, як розподілити кошти», - заявив Ігор Палиця.

Під час засідань з'ясувалося, що міський голова Ковеля не відповідає на телефонні дзвінки, бо перебуває на нараді, а мери Нововолинська та Володимира-Волинського лікуються.

Голова облради запропонував виділити кошти  з обласного бюджету на виплату зарплат та стипендій в профтехосвіті упродовж двох місяців, а заодно прийняти звернення від обласної ради до депутатів місцевих рад, щоб ті оголосили недовіру очільникам своїх міст.

Депутати вирушили на десяти хвилинну перерву.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі