На Волині працівники ПТУ планують протести

Джерело: Волинські новини
  1. Новина відноситься до:

Працівники профтехучилищ, від яких відмовилися місцеві ради, готують акцію протесту під стінами обласної ради, про що попередили у зверненні до обласних депутатів. Профтехучилищам, які досі залишаються без фінансування, починають обмежувати подачу електроенергії через борги. А прийнятий закон, який мав би вирішити питання їхнього фінансування, і досі лежить на столі Президента, очікуючи його підпису. Не виключено, що цей документ взагалі чекає гриф «ВЕТО».

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму обласної ради, повідомляє Інформаційне агентство Волинські Новини.

Так, голова комісії депутат обласної ради Петро Савчук повідомив, що до депутатів надходять звернення від волинських профтехучилищ, які просять передбачити кошти в обласному бюджеті. Відповіді вони чекатимуть до 10 числа – дати сесійного засідання. Не виключено, що того дня педагоги прийдуть пікетувати під стіни облради, вимагаючи їхнього фінансування.

Нагадаємо, початок бюджетного року став ударом для представників профтехосвіти: їх зняли з державного фінансування, перевівши на місцеве. Як зазначила заступник начальника обласного управління освіти Людмила Плахотна, ПТУ, які розташовані в містах обласного підпорядкування, переведені на місцеві бюджети. Таких в області є 10, з них 5 – у Луцьку. Луцька міська рада передбачила в своєму бюджеті 42 мільйони гривень на ці заклади. І хоч цієї суми недостатньо, та все ж це краще, ніж нічого.

Решту 5 ПТУ (2 в Володимирі-Волинському, 2 в Ковелі і 1 в Нововолинську) мерії не включили в мережу навчальних закладів і не фінансують їх. В Ковелі питання поставили на голосування, але депутати його не прийняли. У Володимирі-Волинському і Нововолинську міські голови одноосібно відмовили ПТУ у фінансуванні, бо в бюджетах не вистачає коштів.

Наразі, щоб покрити борги по захищених статтях за січень-лютий, на кожен з цих закладів потрібно по мільйону гривень. Найгірше, що ПТУ вже почали відключати електроенергію.

А ось закон від 4 лютого, яким Верховна Рада повернула фінансування системи професійно-технічних училищ з державного бюджету, досі лежить на підписі в Президента. І, каже Людмила Плахотна, Міністр економіки має чимало аргументів для Глави держави, аби той заветував закон.

Згаданим документом, зокрема, передбачається передати ці 5 закладів на обласний бюджет, а Луцькі залишити на Луцькому бюджеті. Водночас, на ПТУ передбачаються дві субвенції: освітню, адже там учні здобувають середню освіту, і субвенцію на підготовку робітничих кадрів.

У очікуваній стабілізаційній дотації з 14 мільйонів передбачені 6 мільйонів на ці заклади, але цих коштів ще немає. А напряму обласний бюджет фінансувати ці заклади не має права.

Власне, працівники українських ПТУ готують всеукраїнський страйк, аби Президент таки підписав закон. А обласним депутатам пропонують також звернутися до Президента, з аналогічним проханням.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі