Підстав забороняти Ірині Дацюк створювати скульптури для міста немає, - Луцькрада

  1. Новина відноситься до:

Міська рада не вбачає підстав для обмеження творчої діяльності скульптора Ірини Дацюк.

Така відповідь влади на петицію, у якій лучани просили заборонити «скульптору Ірині Дацюк ліпити свої «шедеври» у місті». Петицію опублікувала 27 січня Наталія Маковська. Пропозиція зібрала 338 голосів зі 300 необхідних.

Як повідомили у Луцькраді, порядок спорудження (створення) пам’ятників і монументів затверджено наказом від 30.11.2004 Державного комітету України з будівництва та архітектури, Міністерства культури і мистецтв України.

Так, відповідно до п.3.4 цього наказу, після прийняття місцевими органами рішення про спорудження (створення) пам’ятників місцевого значення управління культури обласних, державних адміністрацій, міських рад проводять конкурс на кращу проектну пропозицію щодо пам’ятника (монумента) у порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів України від 25.11.99 «Про затвердження Порядку проведення архітектурних та містобудівних конкурсів», та забезпечують створення ескізного проекту за рахунок коштів місцевого бюджету.

Згідно з п.3.5, проекти пам’ятників місцевого значення погоджуються на спільних засіданнях архітектурно-містобудівних рад при управліннях містобудування та архітектури для міст обласного значення.

Також у відповіді на петицію зазначається, що, відповідно до ст.. 43 Конституції України, кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає, або вільно погоджується.

«Враховуючи вищевикладене, свідоме фінансування творчих робіт Ірини Дацюк обласною державною адміністрацією та міською радою немає підстав для обмеження її творчої діяльності та створення скульптур на території міста Луцька», - йдеться у відповіді.

До слова, петиція щодо заборони творчої діяльності скульптора Ірини Дацюк обурила міського голову Миколу Романюка. Про це він заявив під час оперативної наради 9 лютого.

Як повідомляє Інформаційне агентство Волинські Новини, за словами Романюка, автори петиції та ті, хто її підтримував, вчинили неетично. На його думку, вирішувати це питання повинні художники, митці, а озвучувати це на апаратній нараді – неправильно. Він зазначив, що петиції часто створюють ті, хто хоче «попаритися», або ті, хто бажає комусь насолити. Отже, він пропонував не приймати петиції, що стосуються особистостей, або одразу блокувати їх.

Нагадаємо, один з останніх пам’ятників авторства Ірини Дацюк, присвячений відомому співаку Кузьмі, уже викликав хвилю критики й обурення як у творчих колах, так і серед громадян. Після цього в інтерв’ю одному з волинських ЗМІ пані Дацюк «відхрестилася» від свого витвору й переклала провину за невідповідність образу на львівських майстрів. Вона також повідомила, що вже працює над новим пам’ятником Кузьмі.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі