В Україні буде більше ЦНАПів і менше адмінпослуг

Джерело: Урядовий портал
  1. Новина відноситься до:

Реформа адміністративних послуг в Україні набирає обертів, попереду – скорочення їхньої кількості, децентралізація та підвищення якості надання, а також створення близько 600 нових центрів надання адмінпослуг (ЦНАПів).

Про це 20 січня у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України розповіли ключовим гравцям у сфері надання адмінпослуг під час презентації державної стратегії розвитку адмінпослуг, як важливого кроку до побудови електронного урядування, повідомляє прес-служба Кабінету Міністрів.

За словами заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі України Юлії Клименко, перед глобальною електронізацією адмінпослуг необхідно суттєво зменшити їхню кількість та спростити процедуру надання. В іншому випадку інтегрування послуг у ЦНАПи - марні зусилля та витрати.

До кінця січня Мінекономрозвитку готується представити оновлений реєстр адмінпослуг зі значним скороченням їхньої кількості, сказав Олександр Каменчук, начальник відділу розвитку системи надання адміністративних послуг Мінекономрозвитку. Він нагадав, що зараз реєстр налічує 160 тисяч записів, тому на послуги чекає міні-гільйотина.

Інше важливе питання – це удосконалення процедури надання адмінпослуг. Для цього потрібно розробити механізм розгляду скарг, посилити відповідальність посадовців, а головне – децентралізувати, тобто передати на місця максимальну кількість адміністративних послуг.

«Все, що може надаватися на місцях, повинно надаватися там», - впевнена Юлія Клименко. Дуже важливо також привести у відповідність до закону про адмінпослуги інші закони та підзаконні акти: неузгодженість створює хаос та ускладнює процедуру на місцях, призводячи, зрештою, до корупції.

Більше уваги у 2016 році отримають ЦНАПи. Учасники зустрічі визнали, що багато ЦНАПів у райцентрах потребують істотної реконструкції, починаючи від будівлі, де вони знаходяться, та закінчуючи людьми, які там працюють. Важливо також стандартизувати процедури та програмне забезпечення, створити мінімально комфортні умови для громадян.

«Ми маємо викорінити систему, в якій надання адмінпослуги є настільки складним, що на кожному кроці виникає можливість брати хабара. Тепер, коли ефективність роботи ЦНАПів вимірюється прямими надходженнями коштів до місцевих бюджетів, з’явилася мотивація надавати якісніші адміністративні послуги», - зазначила Клименко.

Сьогодні 80% ЦНАПів не мають програмного забезпечення, розповів заступник голови Державного агентства з питань електронного урядування Олексій Вискуб. 

Також питанням обговорення стали і сервісні центри МВС.

Народний депутат України Олександр Дехтярчук переконаний, що «неможливо наливати нове молоде вино у старі міхи».

«Ми маємо змусити МВС передати послуги з реєстрації транспортних засобів в ЦНАПи до міст обласного значення. Противники цього кажуть, що зареєструвати авто – дуже відповідально. Вибачте, як тоді сільські ради реєструють шлюб? Одружитися що, менш відповідально, ніж купити автомобіль?», - наголосив він.

Міжнародні організації, що виступають донорами реформи, підтримують кроки, які вже відбулися в реформуванні сфери адміністративних послуг, більше того, вони готові допомогти в будівництві та обладнанні 600 нових ЦНАПів у новостворених громадах.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі