Реформа адвокатури: працювати адвокатами зможуть тільки магістри

Джерело: 112
  1. Новина відноситься до:

У рамках реформи адвокатури в Україні пропонується, що для доступу до професії необхідно буде мати другий (магістерський) рівень юридичної освіти і не менше двох років стажу роботи.

Про це йшлося під час круглого столу «Ключові питання реформи адвокатури: пропозиції робочої групи Ради з питань судової реформи» у Києві, повідомляє 112 телеканал.

«Згідно з пропозиціями робочої групи, для доступу до професії необхідно буде мати другий (магістерський) рівень юридичної освіти і не менше двох років стажу роботи. При цьому з 1 січня 2018 року буде зараховуватися не будь юридичний стаж, а лише робота на посаді помічника адвоката або помічника судді. На перехідний період для практикуючих юристів, які не мають свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, доступ до професії буде спрощено. Пропозиції також передбачають скасування стажування та зниження плати за складання адвокатського іспиту», - йдеться в повідомленні.

Також в рамках реформи планується розширити професійні права адвоката: мати ідентифікований доступ до всіх державних реєстрів, у т. ч. ЄРДР та автоматизованої системи документообігу суду; безперешкодний доступ до приміщень судів, прокуратури, поліції, в яких знаходиться його клієнт; участь у будь-яких слідчих чи процесуальних діях, участь в яких бере клієнт адвоката, а також право не розкривати адвокатську таємницю навіть при наявності дозволу клієнта.

У той же час, розширення прав і гарантій буде збалансовано відповідальністю адвоката. Згідно з пропозиціями робочої групи, відповідальність у вигляді позбавлення права на заняття адвокатською діяльністю може бути застосована в разі представництва без відповідних повноважень, неодноразового зловживання правом доступу до реєстрів тощо.

Також під час реформування адвокатського самоврядування пропонується удосконалити норми щодо формування та діяльності органів адвокатського самоврядування, закріпити на рівні закону прозорі правила використання засобів адвокатського самоврядування.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі