У проблемному будинку, що на вулиці Шевченка, встановили автономне опалення

Джерело: Волинський інформаційний портал
  1. Новина відноситься до:

У будинку 37а, що на вулиці Шевченка у Луцьку, нарешті встановили автономне опалення. 60% відсотків витрат оплатили з міського бюджету: виготовлення проекту, підведведення газопроводу і облаштування внутрішніх мереж, встановлення лічильників і газосигналізаторів.

«П’ятиповерховий будинок на вулиці Шевченка, 37а багато років обігрівався від заводської котельні ВАТ «Електротермометрія», - розповів газеті «Луцький замок» начальник відділу з експлуатації і ремонту житлового фонду департаменту ЖКГ міської ради Юрій Крась, повідомляє Волинський інформаційний портал.

Будинок був відомчим, у ньому мешкали працівники підприємства, тож поки завод працював, то і проблем не було - тепло подавали в цехи, а заодно і в помешкання. Ситуація змінилася, коли підпримство втратило замовлення, стало зменшувати обсяг своїх робіт, а відповідно зменшувало й опалення своїх виробничих площ і подачу теплоносія у житловий будинок.

Люди не раз скаржилися, що опалювальний сезон у них розпочинається на тиждень пізніше , ніж у місті, чи раніше закінчується. На вихідні котельню не раз взагалі зупиняли. Перед кожним сезоном керівники підприємства попереджували міську владу про те, що хочуть відмовитися від опалення приватних квартир.

Категоричне повідомлення надійшло 16 липня 2015 року: підприємство навідріз відмовилося надавати послуги, які йому фінансово невигідні. 

Ще у 2009 році можна було вирішити проблему, якби мешканці погодились на будівництво модульної котельні, яка на цей час коштувала близько двох мільйонів гривень. Вже й вибирали тоді місце для її встановлення.

Думки мешканців тоді розділились: одні засипали скаргами усі інстанції, що вона заблизько до будинку, інші жалілись, що котельню хочуть будувати на дитячому майданчику, а влада тодішня махнула на все рукою У нинішньому році цю ідею намагалися реанімувати дехто із депутатів: мовляв проект є, можна побудувати модульну котельню для одного окремого будинку. Але мало сказати, що для цього проекту потрібно робити новий кошторис. У міському бюджеті просто не передбачили коштів на будівництво котельні. Відтак департамент ЖКГ замовив проект на переведення будинку на автономне опалення, який розробив визнаний проектний інститут «НДІ Проектреконструкція».

Щоб забезпечити більший об’єм газу для поквартирного індивідуального опалення, до будинку підвели 70 метрів газопроводу більшого діаметру. Облаштували усі внутрішньобудинкові мережі до кожної квартири, встановили також газосигналізатори.

«Наразі котли встановили у тридцяти квартирах. За тиждень мешканці подали ще сім заявок на облаштування автономного опалення. У трьох квартирах газові котли встановили ще раніше. Ще два власники квартир приходили у департамент сьогодні і перепитували, як і їм можна перейти на індивідуальне опалення», - зазначив Юрій Крась.

«Ми ще не прийняли актів виконаних робіт, щоб можна було сказати про остаточну цифру. За проектною документацією підведення зовнішнього газопроводу обійдеться в 93 тисячі гривень, а проведення внутрішньобудинкових мереж із встановленням газових лічильників і сигналізаторів – ще приблизно 350 тисяч гривень», - додав він.

Нагадаємо, мешканці будинку просили  владу остаточно відключити їх від централізованого опалення.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі