Тимошенко: луцький спадок видатного архітектора-міністра

Тимошенко: луцький спадок видатного архітектора-міністра
  1. Новина відноситься до:

У 1930-х роках в Луцьку жив і працював співтворець українського модерну, міністр Української народної республіки, голова Волинського українського об’єднання, практик модернізму Сергій Тимошенко.

Автор проекту «Луцький модернізм» Олександр Котис завершив дослідження творчості архітектора в Луцьку на основі документів, збережених в Державному архіві Волинської області. Нижче – карта з усіма виявленими луцькими творіннями архітектора.

 

 

Тимошенко відомий перш за все як один із розробників українського архітектурного модерну початку ХХ століття. Цей стиль поєднував українські традиції будівництва хат і церков під впливом бароко. Український модерн має виразні впізнавані риси.

Видатний український архітектор приїхав до Луцька 1930 року із чеських Подебрад, де викладав архітектуру в Українській господарській академії. В адміністрації Волинського воєводства він займав посаду головного архітектора сільськогосподарського будівництва. Тимошенко займався проектами забудови села, а саме зразковими хуторами та овочесховищами.

До речі, його колега із уряду УНР, колишній міністр шляхів Пилип Пилипчук також приїхав у Луцьк, бо в 1927 році виграв конкурс  на посаду начальника технічного відділу луцького магістрату.

Тимошенко входив у керівні органи ключових міських організацій, які рухали українське культурне життя. Був членом Товариства ім. Петра Могили, Товариства ім. Лесі Українки, яке займалося підтримкою Луцької української гімназії. Тимошекно був головою Української парламентської репрезентації в польському парламенті у Варшаві. А також деякий час був головою Волинського українського об’єднання, проурядової політичної партії, створеної за підтримки Генрика Юзевського.

Окрім державної та громадської роботи, Сергій Тимошенко мав приватну архітектурну практику і робив поректи будинків на замовлення лучан. Оскільки 1930-ті – це доба суцільного модернізму в Луцьку, то всі творіння Тимошенка це приклади стильного і тоді дуже модного стилю в дизайні споруд. Він проектував як невеликі одно- двородинні котеджі, так і більші будинки на кілька під’їздів.

Модернізм (функціоналізм, конструктивізм etc) прийшов на Волинь в другій половині 1920-х років у контексті розвитку європейської архітектури, натхненної німецькою школою Bauhaus, творчістю Ле Корбюзьє та багатьох інших архітекторів. Стиль, який вирізнявся використанням сучасних матеріалів, «геометризованим» дизайном без декорацій з раціоналістичними принципами компонування структури будівлі і малюнку фасадів. У 1930-ті роки стиль досяг зрілості, його приклади в архітектури були дуже цікавими і творили зовсім інший образ, суттєво відмінний від історичної традиції. Переважна більшість громадських і житлових будівель у 1930-х в Луцьку були модерністичними.

Практично всі проекти Тимошенка для Луцька 1930-х також виражають цей стиль. Найкращі його зразки – це двоповерхові котеджі для однієї родини.

 

 

Фонд 158 Державного архіву Волинської області висвітлює діяльність луцького магістрату. Документи, що стосуються різних аспектів будівництва в Луцьку міжвоєнного часу, містяться в окремій частині цього фонду. Саме там зберігаються проекти, виконані Сергієм Тимошенком на замовлення лучан. У хронологічних рамках 1930-1931 вдалося виявити 24 адреси, пов’язані з Тимошенком. 21 із них – ті, забудови яких автор проектував. Ще 3 – просто місця його проживання в Луцьку (на карті нижче виділені окремим кольором). Лише 5 будинків Тимошенка не збереглися до наших днів, всі інші існують, деякі в дуже перебудованому вигляді.

Будинок на сучасній вулиці Ярощука, 16 інколи приписують авторству Тимошенка. Проте документально цього підтвердити не вдалося. Він лише там жив і був власником будинку. Його міг звести попередній власник за проектом іншого архітектора, але про це знайти відомостей у фонді 158 не вдалося. Отже ця адреса не увійшла в перелік 19 адрес із будинками авторства Сергія Тимошенка.

Також варто окремо наголосити, що не всі запроектовані ним будівлі в 1930-х є модерністські. Очевидно, це залежало від власника. Як він замовляв в архітектора, так той і проектував. Зокрема це стосується кількох приватних будинків на Красному, Вульці і Гнідаві, житлового корпусу єврейської лікарні біля Великої синагоги та майстерень Луцької української гімназії. Все інше – модернізм, а це 15 будівель.

Окремо варто зауважити, що знайдені 21 адреса із будинками Тимошенка – це мінімум, який відображає лише збережені в архіві документи. Імовірно, архітектор більше запроектував у Луцьку будинків, але враховуючи непогану збережність цього фонду, реальна кількість повинна відрізнятися від 21 несуттєво.

Отже, сьогодні в Луцьку збережені 15 будівель, які проектував Сергій Тимошенко, та одна (Ярощука, 16), власником якої він був.

Кожна точка на карті – клікабельна. У ній міститься адреса будинку, сучасні фото та ескізи фасадів з креслення Тимошенка, якщо такі збереглися.

 

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі