Єдине луцьке фото відомого австрійського підданого

Єдине луцьке фото відомого австрійського підданого
  1. Новина відноситься до:

Під час Першої світової війни Луцьк потрапив в об’єктив фотографів і на папір художників, які приїхали з теренів Австро-Угорської імперії зображати окуповані території.

На сторінках «Хронік Любарта» ми вже розповіли про більшість із них. Останнім був Франц Пахляйтнер, піонер аерофотографії, який, правда, зробив більше наземних фото міста, ніж повітряних. Це направду відомий майстер своєї справи, про якого знімали фільми і писали книжки.

Колегою Пайхляйтнера із серця імперії Габсбургів був Олександр Ексакс. Його роботи відносно недавно були виявлені в австрійському архіві й ідентифіковані саме його авторством. Знайшлося серед масиву робіт, принаймні, одне фото з Луцьком.

Олександр Ексакс подався на фронт у віці 18 років. Його взяли до k.u.k. Kriegspressequartier – відділу, який займався висвітленням війни. Ексакс став наймолодшим військовим фотографом. Під час війни йому довелося побувати на східному і західному фронтах. У своєму щоденнику він залишив спогади про Галичину, Сербію та Ізонцо.

Фотоархів Австрійської національної бібліотеки – найбільша збірня фотографій східного фронту Першої світової війни. У фондах перебуває 33 000 оригіналів знімків.

Історик фотографії Антон Гольцер виявив значну кількість фотографій, які повинні належати Ексаксу, але він їх практично ніколи не підписував. Його фото поміщували у публікації, якими розповідали про події на фронті.

Фотографію з Луцьком знайдемо в ілюстрованому тижневику Deutsche Kriegszeitung за 7 листопада 1915 року. Вона ілюструє прохід австро-угорських солдатів Головною вулицею. Колона звертає біля будинків Марка та Іллі Кронштейнів на теперішню вулицю Ковельську біля Базиліанського мосту. Під фото підпис готичним шрифтом «Aus Wolhynien: Straßenleben in Luzk» (З Волині: вуличне життя в Луцьку). Віденський історик Антон Гольцер стверджує, що це фото Олександра Ексакса.

 

 Фото Олександра Ексакса

Сторінка Deutsche Kriegszeitung з його фото

 

Багато фотографій Ексакса не публіковані раніше з етичної причини, бо показують жахіття поля бою. Проте багато інших робіт не підписані, тому довгий час Ексакс був у забутті. Тільки останніми роками його ім’я повернули в пам’ять. Більше того, навіть рідні не знали, що він працював військовим фотокореспондентом.

У міжвоєнний період Олександр Ексакс працював як графік, оформлював рекламні оголошення та афіші. Сьогоднішній інтернет знає його саме таким. Є цілі збірки його робіт, але жодної його військової світлини (насправді вони опубліковані у вигляді відсканованих газет Першої світової, але у них ніколи не підписано авторства Ексакса).

У 2014 році австрійський телеканал ORF2 зняв документальний фільм про двох фотографів: Олександра Ексака і Франца Пахляйтнера. У ньому автори показали і це фото з виглядом Луцька із колекції австрійської національної бібліотеки.

 

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі