Про перекриття газопостачання попереджали і діяли законно, - ПАТ «Волиньгаз»

  1. Новина відноситься до:

27 жовтня ПАТ «Волиньгаз» відключив постачання газу у будинку на проспекті Перемоги, 10 через те, що мешканці будинку не надали акти на періодичну перевірку і очистку вентиляційних каналів.

Голова Асоціації ОСББ «Лучани» Юлія Сабатюк запевнила, що мешканців будинку залишили без газу незаконно.

«Я надсилала їм (ПАТ «Волиньгаз», - ХЛ) роз’яснення, що ми маємо цей акт. Але він ще 2013 року. В цьому роз’ясненні написано, що наш будинок має робити перевірку за кошти власників тільки раз на три роки. Але вони вимагають, аби ми робили це щороку і оплачували дану послугу двічі, що є незаконно. ПАТ «Волиньгаз» декларує послугу в тарифі на газ, а тоді вимагає її від ОСББ. Неодноразово пояснювала їм, що це незаконно», - зазначила Сабатюк.

Відтак, голова ОСББ заявила, що планує подавати на ПАТ «Волиньгаз» до суду.

Своєю чергою, у «Волиньгазі» запевнили, що і лучан, які мешкають у цьому будинку, і голову ОСББ про можливе припинення газопостачання попереджали не раз. Відповідні повідомлення розміщені і на офіційному сайті газовиків. Таке ж попередження надсилали і до міської ради. Зокрема, у повідомленні йдеться про те, що мешканці будинку на Перемоги, 10 декілька місяців поспіль відмовляються проводити перевірку димових та вентиляційних каналів та надати працівникам ПАТ «Волиньгаз» відповідні акти.

До того ж, у «Волиньгазі» зазначили, що голова ОСББ керується старими нормативами, адже з 1 липня цього року перевірку вентиляційних каналів необхідно здійснювати щороку. До будинків, де димовентканали залишилися неперевіреними, газовики не мають права постачати газ, адже від цього залежить життя мешканців.

«Ми проводили звичайне планове обслуговування, у зв’язку з цим, у будинку відключали газопостачання, проводили інструктаж для людей щодо безпеки користування газом у побуті. Після цього газопостачання відновили. Взагалі ми таке практикуємо вже давно. Це не перший будинок, який ми відключали, а потім включали. Така процедура в Україні передбачає надання відповідних актів», - розповів начальник управління експлуатації Луцька та Луцького району ПАТ «Волиньгаз» Руслан Сахарчук.

За його словами, з-поміж усіх ОСББ, що є у Луцьку, проблем не виникало ні з ким, окрім тих декількох будинків, які належать до ОСББ, головою якого є Юлія Сабатюк.

«Житлово-комунальні підприємства надають акти тих будинків, які у них на балансі знаходяться, ОСББ надають акти своїх будинків. Наші дії були законними, ми працюємо відповідно до правил безпеки системи газопостачання, які затверджені Кабміном, тобто ми керуємося нормативними документами», - пояснив представник «Волиньгазу».

Також Руслан Сахарчук зауважив, що у тариф не входить перевірка і чистка димовентканалів, бо «Волиньгаз» не надає таких послуг. Це роблять організації, які мають відповідну ліцензію. До прикладу, у Луцьку таку послугу можуть надавати два ЖЕКи. У ПАТ «Волиньгаз» такої ліцензії немає.

Попри те, що увечері 27 жовтня газопостачання у будинку на Перемоги, 10 все ж відновили, газ знову відключать, якщо упродовж тижня мешканці не нададуть відповідних актів.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі