§ Нові можливості для ОСББ Луцька

  1. Стаття відноситься до:

Спільна справа Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» і Асоціації ОСББ «Лучани»

Усе більше лучан замислюється над створенням об’єднань багатоквартирних будинків. Проте відсутність найелементарніших знань про ОСББ, відсутність сприяння з боку міської влади породжують невпевненість серед людей, гальмуючи направду необхідну справу.

Принцип «зробіть все за нас» – несправедливий

Як же створити ОСББ? З чого розпочати? До кого можна звернутися по допомогу? Як взяти участь у державній програмі кредитування енергозберігаючих заходів? Як правильно обрати підрядника? Як зрештою переконати своїх сусідів і наважитися на створення об’єднання?

Ці та подібні питання невипадково все частіше турбують українців, адже незабаром мешканці багатоповерхівок мусять визначитися – чи створювати ОСББ, чи покладатися на управителя. Цього ж бо вимагає ухвалений парламентом закон, що вступив у дію 1 липня.

На заваді головно стоїть проблема необізнаності громадян з приводу юридичних тонкощів створення ОСББ, а подекуди й нерозуміння практичної користі від таких кардинальних змін.

Допомогти розвіяти скепсис і полегшити процес переходу до ефективнішого управління будинками багатоповерхової забудови вирішили у Фонді Ігоря Палиці «Новий Луцьк».

Так, за ініціативи Фонду нещодавно розпочали роботу Офіси розвитку кварталу у різних мікрорайонах міста. Тут, власне, й надаватимуть консультативну, юридичну і, що найважливіше, фінансову допомогу об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків.

Крім цього, ОСББ, що потребуватимуть термінових фінансових ресурсів, відтепер матимуть змогу отримати поворотні кошти на вирішення невідкладних питань із так званого револьверного фонду.

Свої наміри сприяти розвитку ОСББ Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» спільно із Асоціацією ОСББ «Лучани» офіційно задокументували 23 вересня, підписавши угоду про співпрацю та організацію взаємовідносин.

Згідно з умовами договору, на базі Офісів розвитку кварталу, яких нині у Луцьку уже створено вісім, представникам об’єднань багатоквартирних будинків надаватимуть кваліфіковану допомогу.

«Ми вчитимемо лучан, як створити ОСББ, надаватимемо фінансову допомогу на реєстрацію об’єднань, будемо пояснювати керівникам організацій, як розбиратися в рахунках, кваліфіковані юристи консультуватимуть мешканців з усіх питань, що виникатимуть у людей», – розповів голова правління Фонду «Новий Луцьк» Олександр Товстенюк.

До слова, робота в цьому напрямку вже триває. Так, працівники Офісів розвитку кварталу посприяли у створенні нового ОСББ мешканцям будинку №18 на проспекті Грушевського. Намір створити об’єднання у цих людей виник давно, утім лучани довго зважувалися на такий крок, не знаючи багатьох юридичних нюансів.

Дізнавшись, що в Офісах розвитку кварталу надають консультації та проводять навчання щодо створення ОСББ, лучани, кажуть, одразу звернулися до працівників Офісу на вулиці Шухевича.

«Звернувшись до Офісу розвитку кварталу, отримали повноцінну консультацію. Нам надали вичерпну інформацію щодо усіх питань, які нас цікавили. І от вже сьогодні ми створили ОСББ. Відтепер почнемо змінювати свій будинок», – зазначила голова новоствореного об’єднання Ольга Герасимюк.

Варто зауважити, що Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» бере на себе всі витрати, пов’язані з реєстрацією ОСББ. В Офісах, як показала практика і обіцяють представники Фонду, усім охочим нададуть консультації щодо створення ОСББ, проведуть відповідне навчання, а також при потребі допоможуть із вибором підрядників для виконання ремонтних робіт. Окрім того, Фонд готовий працювати з ОСББ на умовах співфінансування. Приклади такої співпраці уже є.

Так, після звернення ОСББ «Луцьк. Кравчука» Фонд «Новий Луцьк» виділив 56 тисяч гривень на проведення ремонтних робіт у проблемній багатоповерхівці. Шляхом співфінансування вдалося відремонтувати вхідні козирки у під’їздах та вхідні дашки у підвали. Олександр Товстенюк пояснює: виділені кошти – це 80% усіх витрат, ще 20% (тобто 14 тисяч гривень) профінансувало ОСББ.

Тепер же, після підписання угоди між Асоціацією ОСББ «Лучани» та Фондом, ця робота стане значно системнішою та більш ефективною.

«Тривалий час працюючи у Фонді, нам стало зрозуміло: можна виділити кошти і залатати діри, але не всі люди, на жаль, це цінують. Тому ми переорієнтовуємо стратегію роботи Фонду на більш просвітницьку. Ми будемо вчити людей, спонукатимемо. Коли лучани вкладатимуть у спільну справу власні кошти, тоді вони більше цінуватимуть спільне майно. Але до співфінансування підхід буде індивідуальний та диференційований, залежно від статктів мешканців того чи того будинку. Ми готові розглядати пропозиції від 20% і до 50-60% щодо співфінансування. Принцип, мовляв, зробіть все замість нас – це несправедливо. І навіть ті люди, які з недовірою ставляться до ОСББ, відчують перевагу тільки тоді, коли отримають платіжку і побачать реальні витрати», – пояснює голова правління Фонду «Новий Луцьк» Олександр Товстенюк.

Револьверний фонд – унікальна новація

Зі слів Олександра Товстенюка, за декілька місяців, після детального вивчення ситуації, стане відомо, чого потребують луцькі ОСББ. Власне, після цього і буде названо суму, яку Фонд витратить на програму підтримки ОСББ Луцька. Так, наприкінці року формуватиметься новий бюджет Фонду, в якому будуть враховані потенційні витрати на таку діяльність.


До слова, за чотири роки існування Фонду Ігор Палиця на потреби міста витратив близько 180 мільйонів гривень. Зі слів Олександра Товстенюка, попередньо лише на 2016 рік планується бюджет у 100 мільйонів гривень, частина з цієї суми орієнтована на розвиток ОСББ.

«Усім слід збагнути: сьогодні жеки абсолютно непотрібні. Їх треба негайно позбуватися. Міський голова мав би давно прийняти вольове рішення, аби ліквідувати ці пережитки минулого як неефективні і непрогресивні. І незалежно від результатів виборів (Олександр Товстенюк має намір балотуватися на посаду міського голови Луцька. – ХЛ), ми, наші депутати, будемо ініціювати, аби в міському бюджеті 2016-го не передбачалося коштів на жеки. Тим паче, що прийнятий відповідний закон. А їхні приміщення можна буде продати з аукціону або ж здавати в оренду й наповнювати таким чином міську казну», – наголосив Олександр Товстенюк.

Крім того, резюмував голова правління Фонду, протягом жовтня-грудня на промоцію руху створення ОСББ у місті «Новий Луцьк» виділить 250 тисяч гривень. Все це – аби спонукати лучан створювати об’єднання.

Щодо започаткування Фондом цікавої і вигідної для ОСББ Луцька новації – револьверного фонду – то це направду унікальна для України річ, стверджує очільник обласної ради голів ОСББ Петро Лавринюк.

Під час створення об’єднань співвласників часто трапляється так, що частину коштів треба сплатити наперед, хоча мешканці ще не встигли зібрати необхідну суму. Це так званий касовий розрив. Та завдяки револьверному фонду новостворені ОСББ матимуть змогу взяти на певний період поворотні кошти, на які не будуть нараховуватися відсотки, адже це не кредит.

Окрім того, частою проблемою для ОСББ у перші роки, зазначає Петро Лавринюк, є несподівані аварії у будинках, які негайно треба ліквідовувати. На ці потреби теж можна взяти поворотні кошти у револьверному фонді.

«Тільки-но ОСББ почало працювати, ще немає достатньо ресурсів, люди ще приглядаються чи платити, чи не платити, не впевнені чи буде краще з ОСББ. І в цей час можуть траплятися аварійні випадки. Власне, у таких ситуаціях терміново на невеликий термін можна буде отримати кошти в револьверному фонді, а потім повернути. Це своєрідна внутрішня каса взаємодопомоги, яка реально працює», – пояснює Петро Лавринюк.

Ще одна перевага револьверного Фонду полягає у можливості погашення кредитів на енергозбереження, отриманих згідно з державною програмою, поки триває процедура погодження повернення грошей.

«Компенсація за державними програмами надходить через три місяці. А кошти треба сплатити уже цього місяця, щоби не було пені, штрафних санкцій», – пояснює Лавринюк.

До слова, банки-учасники держпрограми також зацікавлені співпрацею. Нещодавно навіть відбулася зустріч працівників державних банків та лучан, ініційована Фондом «Новий Луцьк», під час якої обговорили кредитування на енергозберігаючі заходи в рамках державної програми. Крім того, в Офісах розвитку кварталу можна буде організовувати зустрічі представників ОСББ з працівниками банків, там же надаватимуть всю необхідну як інформаційну, так і правову допомогу щодо згаданих кредитів. За бажання – допоможуть їх оформити.

Названі проблеми і є тими вагомими причинами, через які чимало ОСББ відкладають процес створення.

«Такий механізм як револьверний фонд запроваджується вперше в Україні. І на сьогодні в нашій державі він не має аналогів. Це гарний шанс для мешканців багатоквартирних будинків. І чи скористаємося ним – залежить тільки від нас самих. Ми починаємо нову сторінку в діяльності ОСББ Луцька. Револьверний фонд стане підручником, за яким вчитимуться голови ОСББ інших міст. А вчителями будуть лучани. Досягнення Луцька у сфері ОСББ можуть стати ще одним брендом нашого міста. А завдяки допомозі Фонду Ігоря Палиці ми можемо легко і успішно стартувати», – наголошує керівник обласної ради голів ОСББ Петро Лавринюк.

На думку голови Асоціації ОСББ «Лучани» Юлії Сабатюк, дуже доречним для розвитку об’єднань співвласників у Луцьку є діяльність Офісів розвитку кварталу, де можна отримати вичерпну інформацію про ОСББ.

Також вона розповіла, що нині у Луцьку створено 160 ОСББ. І хоча це доволі мало, але на фоні інших українських міст Луцьк – у лідерах.

«Багатоповерхової забудови у Луцьку – 1700 будинків. Коли вони всі дійдуть до ОСББ, то ситуація із благоустроєм, станом наших будинків стане кардинально іншою. Головне – Луцьк має чудовий потенціал у цій справі. На нас рівняється уся Україна», – висловилася вона.

Разом з тим, Юлія Сабатюк розповіла, що така важлива законодавча новація дещо гальмується з подачі самого профільного міністерства. Справа в тім, що закон набув чинності ще 1 липня, проте підзаконні акти досі не підписані. І хоча зі сторони громадськості вже все погоджено, урядовці зволікають.

А от тим, хто скептично ставиться до створення об’єднань співвласників багатоповерхівок Юлія Сабатюк радить поцікавитися платіжками своїх знайомих, що вже відчули на своєму гаманці вигоду від діяльності ОСББ. Усі такі скептики зрештою приходять до одностайного висновку, що слід розпрощатися із жеком і починати самостійно наводити лад у своєму домі.

ХРОНІКЕР

Верховна Рада України 14 травня прийняла розроблений Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України проект закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». За відповідне рішення проголосувало 256 народних депутатів. 8 червня законопроект підписав Президент Петро Порошенко. 1 липня 2015 року закон набув чинності.

Метою закону є реформування житлово-комунального господарства та забезпечення ефективного управління спільним майном багатоквартирних будинків.

Новий закон уточнює правовий статус ОСББ як непідприємницького товариства і змінює принципи утворення ОСББ. 

Прийняття цього закону дає можливість вільно вибирати форму та спосіб управління багатоквартирним будинком, а саме: самостійно, шляхом створення ОСББ, або шляхом передачі всіх або частини функцій на підставі договору фізичній особі-підприємцю чи юридичній особі – управителю.

Співвласникам дається можливість протягом року визначити форму управління для свого будинку. У разі невизначення протягом одного року співвласниками форми управління будинком, орган місцевого самоврядування на конкурсних засадах призначить управителя строком на один рік.

У такому разі ціна послуги з управління багатоквартирним будинком визначається згідно з методикою, яка затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики і політики у сфері житлово-комунального господарства, а договір з управителем від імені співвласників підписує уповноважена особа відповідного виконавчого органу місцевої ради, за рішенням якого призначено управителя.

Проте у будь-який момент співвласники будинків можуть відмовитися від призначеного управителя та самостійно прийняти рішення щодо способу та форми управління будинком.

Згідно з законом, права на ділянку, де розташовано сам будинок та належні до нього будівлі, а також прилегла територія, належать до загального майна будинку. Також закон регулює права спільної сумісної власності чи постійного користування цією ділянкою та спільним майном будинку. 

Цей закон, як стверджують його розробники, враховує інтереси всіх співвласників, визначає їхні права, обов’язки і відповідальність щодо утримання та управління багатоквартирним будинком.

Зокрема, він передбачає, що найважливіші рішення щодо розпорядження та управління спільним майном прийматимуться більшістю голосів співвласників. При цьому запроваджується принцип пропорційності голосів співвласників відповідно до їхньої частки у спільному майні та процедури письмового опитування водночас із процедурою скликання загальних зборів.

Розподіл відповідальності та витрат співвласників на утримання будинку відбуватиметься також пропорційно до їхньої частки у спільному майні.

Загалом закон створює ринок послуг з управління житла та сприяє проведенню термомодернізації житлового фонду країни.

Отож, нині мешканці багатоквартирних будинків будуть самі вирішувати питання, пов’язані зі здійсненням права власності.

Офіси розвитку кварталу: вул. Гордіюк, 37; вул. Й. Кондзелевича, 30; вул. Р. Шухевича, 6; вул. Ковельська, 47а; вул. Корольова, 10; просп. Відродження, 10; просп. Соборності, 38; бульв. Дружби народів, 6.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Ірина КАЧАН

Коментарі