§ Національна поліція: коротко про головне

Національна поліція: коротко про головне Фото: censor.net.ua
  1. Стаття відноситься до:

Чи потрібні реформи Україні? Безумовно. Чи почали вони відбуватися хіба вперше за десятки років? Факт. Чи змінять вони життя українців на краще? І якщо змінять, то як і яких саме українців? А ось це – питання з багатьма невідомими. «Хроніки» спробували детальніше розібралися з реформою, яка нині у всіх на вустах – створення нової системи правоохоронних органів.

Забігаючи наперед, зазначимо, що остаточних відповідей на усі питання знайти не вдалося. Адже їх вочевидь немає і в урядовців. Наприклад, яка доля очікує старих міліціонерів, що не потраплять до лав нової поліційної системи? Скільки грошей потрібно для якісного реформування та чи є вони, особливо в період війни? Чому не завершено процес люстрації і навіть новими поліцейськими командуватимуть старі міліціонери, які вже мають не вельми чисте резюме? Питання поки що без відповідей.

Ти ще не в поліції?!

Реформа міліції розпочалася із найнижчої ланки – патрульної поліції. Таке рішення можна логічно пояснити. Адже патрульні – це лице правоохоронних органів, вони у всіх перед очима. Ми ніколи не дізнаємося про професійність та компетентність слідчих або оперативних працівників нашого міськвідділу, якщо, тьху-тьху, не доведеться мати справу з ними особисто. А ось роботу патрульної поліції оцінити можна, просто вийшовши на вулицю. 

За часів Революції Гідності репутація силовиків загалом помітно зіпсувалася. Пригадаймо часи, коли міліціонерам було соромно і навіть небезпечно одягати форму. Тому рішення створити таку публічну структуру, безумовно, доречне.

Тим паче, неабияким плюсом є відкритість самої системи набору, що закріплена у законі «Про Національну поліцію», який ухвалила Верховна Рада України. Відтепер для того, аби стати поліцейським, достатньо відповідати вимогам для претендентів і пройти відбір у кілька етапів. Надалі скласти присягу, отримати особистий жетон і ви – полісмен (або ж полісвумен).

Хоча й тут є нюанси. У приватних розмовах кандидати розповідають про те, що під час відбору не все так гладко. Мовляв, можна домовитися з потрібними людьми про те, аби тобі допомогли пройти у поліцію, незважаючи на результати тестів. Однак, це лише чутки, поки що ніде не підкріплені фактами, нікого за руку не впіймали. А, наприклад, здавання фізичних нормативів і взагалі фіксують на камеру. Мовляв, не згоден – подавай апеляцію, все записано. 

Нещодавно міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що до кінця 2015 року в Україні буде 10 тисяч патрульних поліцейських. А до кінця березня 2016-го підрозділи патрульної поліції мають запрацювати в усіх містах держави.

Нині відбір кандидатів до патрульної поліції у Луцьку на завершальному етапі, а надалі все ще претендентів у полісмени чекає навчання та фінальний іспит. Відбір у Луцьку розпочався у серпні та вже в перші дні кількість поданих анкет вражала. Лише вдумайтеся – понад чотири тисячі (!) претендентів на 160 місць (плюс 40 для запасу). Такій ініціативності може позаздрити будь-яке місто України.

Вимоги до кандидатів у нову патрульну поліцію 

  • Вік від 21 до 35 років
  • Повна загальна середня або вища освіта
  • Наявність посвідчення водія категорії В
  • Відсутність судимості
  • Вільне володіння українською мовою
  • Фізичне здоров’я та моральна стійкість
  • Прагнення до якісних змін

Серед кандидатів у поліцейські – випускники вишів, колишні працівниці салонів краси, правоохоронних органів, професійні спортсмени, солдати, журналісти, молоді мами, звичайні хлопці й дівчата, які щиро мріють змінити систему в країні.

Кандидати навіть створили у соціальних мережах спеціальні спільноти, в яких радяться, діляться, сваряться, дискують і описують весь процес відбору. Вони підбадьорюють один одного у випадку невдачі, публікують свіжі тематичні новини. До слова, в мережі можна знайти навіть ініціативну групу екс-кандидатів у патрульну поліцію. Тих, які вважають, що їх несправедливо не допустили до подальшого тестування.

У волинській міліції повідомляють, що 21 вересня почався один з останніх етапів відбору претендентів перед етапом навчання – це психологічне тестування.

«Кандидатам, що пройшли попередні етапи відбору, запропоновано пройти тест MMPI-2. Ця психодіагностична методика спрямована на виявлення рис особистості респондентів та психічних відхилень. Кожен профіль індивідуально обробляє експерт з MMPI-2, який пише висновок за результатами тестування. Експерти не знають імен кандидатів, профілі яких вони аналізують, адже ці дані зашифровані. Методику MMPI-2 використовують у багатьох розвинених країнах світу для відбору в поліцію, армію, пожежну службу тощо. Наступний етап відбору, він же останній – співбесіди, на яких кандидати будуть віч-на-віч спілкуватися з комісією», – розповідають у міліції.

Попередньо заплановано, що поліціанти вийдуть в патрулі у Луцьку вже у грудні, хоча раніше повідомлялося про більш ранні терміни.

Що можуть і на що не здатні патрульні?

Заробітна плата працівника патрульно-постової служби сягатиме близько 6-8 тисяч гривень. Для порівняння, звичні нам ППСники отримували заледве дві тисячі гривень. Втім і обов’язків у нових поліцейських додасться. Вони працюватимуть по 12 годин з перервою у кілька днів. Основним завданням патрульних є чергування на визначеній території. Причому це може відбуватися як пішки, на велосипедах, конях, човнах, так і на автомобілях. Тому так важливо для кандидатів не просто мати водійське посвідчення, а й дійсно бути вправним водієм. Чи справдиться це на практиці – важко сказати. Судячи із дописів претендентів у нову поліцію, чимало з них лише вступили до автошкіл, адже у самій анкеті претендента такий нюанс був передбачений.

Патрульний має бути комунікабельним, адже має надавати потрібну інформацію пішоходам та водіям транспортних засобів. У його повноваження входитиме перевірка та фіксація порушень законодавства, тому так важливо поліцейським гарно знати юридичну базу, аби усі процесуальні норми були витримані і в разі чого – прикріплені до матеріалів справи у суді.

У прямі обов’язки патрульного входить реагування на правопорушення. Тобто поліцейські не мають заплющувати очі навіть на неправильно припарковане авто. З тих же мотивів вони мають знати Правила дорожнього руху, як кажуть, «на зубок» і вміти їх застосовувати. Адже, по суті, патрульні замінять працівників ДАІ. Саме вони організовуватимуть заходи безпеки на місці ДТП, складатимуть документи та навіть надаватимуть першу медичну допомогу постраждалим.

Це означає, що в разі потреби вони мають вміти регулювати дорожній рух та реагувати на незаконні дії як водіїв, так, до речі, й пішоходів і велосипедистів. Тому, коли ви мрієте про те, що нова поліція штрафуватиме мажорів-порушників, задумайтеся, чи завжди правильно переходите дорогу. Патрульні мають стати принциповими та вимогливими до всіх. У тому числі до себе.

Не дивуйтеся, якщо патрульний зупинить ваше авто чи вас для перевірки посвідчення водія та інших документів, проведе візуальний огляд у разі підозри щодо вчинення правопорушення.

До слова, автомобілі патрулів будуть оснащені сучасними засобами зв’язку та підключені до електронних баз. Дані про водіїв за допомогою планшета можна буде отримувати на місці.  Самі ж поліцейські будуть одягнені у форму американського зразка, матимуть службове посвідчення та жетон з індивідуальним особистим номером. Однострої міститимуть нагрудний розпізнавальний знак, який заборонено знімати чи приховувати, а також будь-яким іншим чином перешкоджати читати інформацію на ньому чи фіксувати її за допомогою технічних засобів.

Одначе, є виняток, адже працювати у цивільному, без відповідних розпізнавальних знаків можна, щоправда, лише під час спецоперацій у режимі секретності.

Який вигляд матиме нова система національної поліції?

Перехідні прикінцеві положення закону «Про Національну поліцію» передбачають розстрокований на три місяці етап переходу функції чинної міліції до новостворених органів Національної поліції. Якщо діючі працівники органів міліції хочуть бути «в строю», вони також мають пройти конкурсний відбір. Очікується, що загалом органи міліції скоротять на 20%. Зрозуміло, що конкурсний відбір пройдуть не всі працівники. У приватних розмовах багато хто з них каже, що після звільнення з органів МВС очікують повістки до зони АТО.

Систему нової поліції складуть центральний орган управління та територіальні органи. У складі поліції функціонуватимуть підрозділи кримінальної, патрульної, охоронної, спеціальної поліції, поліції особливого призначення, а також органи досудового слідства. Окрім цього, у системі поліції можуть утворюватися науково-дослідні установи та установи забезпечення.

Спеціальну поліцію призначатимуть для забезпечення громадського порядку на об’єктах і територіях, що мають особливе значення або постраждали від стихійного лиха, екологічного забруднення чи катастрофи.

А поліція особливого призначення стане елітним підрозділом швидкого реагування (вочевидь, на кшталт «Альфи» СБУ). Їх відправлятимуть на виконання найскладніших завдань. Поліція охорони буде оновленою Державною системою охорони. Вона функціо­нуватиме на договірних засадах для здійснення охорони нерухомих об’єктів, вантажів, цінностей, інкасації, забезпечення особистої безпеки громадян і діятиме на засадах самофінансування.

До слова, вводяться нові звання. Наприклад, молодший сержант міліції тепер називатиметься капралом поліції. А також зміняться і вищі звання: генерал-майор, генерал-лейтенант, генерал-пол­ковник відтепер зватимуться генерал поліції третього, другого та першого рангів відповідно.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ГРІШИНА

Коментарі