§ Зарядився від розетки – і поїхав

Зарядився від розетки – і поїхав
  1. Стаття відноситься до:

Яке майбутнє у електрокарів?

За умов зростання цін на пальне чимало українців починають обирати не лише потужні автомобілі чи безпечні, а звертати увагу на те, наскільки їхня конячка любить поїсти.

Громадський активіст Олександр Кравцов – один із власників електроавтомобіля. Він популяризує цей вид транспорту в Україні й цікавиться темою розвитку таких екологічних авто. Машина такого типу за рахунок того, що не потребує бензину чи дизельного пального, в рази економніша в експлуатації.

– Перший електромобіль сконструювали у 1838 році в Європі. Автомобілі були тими першими транспортними засобами, які заполонили Європу, Америку. Це, можливо, дивно звучить, втім десять років тому електромобілів у Нью-Йорку було удесятеро менше, аніж сто років перед тим. Це пов’язано з тим, що після того старту, який зробили електрокари, на сто років нас вибило з колії рішення людства пересісти на бензинові, дизельні авто. Людство, на мою думку, пішло лінивим шляхом, – розповідає Олександр. – Адже така енергія лежить просто у землі, її можна контро-лювати, «сісти на трубу» і правити світом. Маєш нафту, армію – і можеш керувати світом. А електромобіль давав свободу, до якої, певно, людство і не було готове сто років тому. Електрокар – це можливість кожному поставити сонячну панель і заряджати машину, бути незалежним від централізованих систем.

Карта підзарядок для електрокарів у Європі. Дані ресурсу electrocars.com.ua
Карта підзарядок для електрокарів у Європі. Дані ресурсу electrocars.com.ua

За прогнозами експертів, за шість-сім років електромобілі зможуть на одній батареї проїжджати до 1000 кілометрів. Нині можливості акумуляторів дозволяють долати без підзарядки значно меншу швидкість. Втім прибічники електромобілів кажуть, що саме за таким видом транспорту – майбутнє. Причин тому кілька. Найголовніша – автомобіль економний, адже електрика в рази дешевша за пальне. Електрокари – екологічні, бо не викидають в атмосферу шкідливі речовини. Вони зручні й прості в користуванні, приємні й безшумні.

Серед безсумнівних плюсів – набирання великої швидкості за лічені секунди, відсутність коробки передач, а отже, ймовірності заглохнути посеред дороги.

Автомобіліст розповідає, що нині таких авто в Україні близько 500. Невелику популярність пояснює тим, що досі вітчизняний водій мало знайомий з цим видом транспорту. Та й ринок не розвинений, практично відсутня пропозиція. А ось в Європі електрокари надзвичайно популярні. У деяких країнах власники мають привілеї, їх звільняють від податків та всіляко заохочують до купівлі електромобілів.

В Україні електрокар коштує 16-20 тисяч доларів, а отже, не зовсім доступний. Однак, якщо дивитися на перспективу, вважає Кравцов, авто окупиться дуже швидко.

Автолюбитель каже, що заряджає авто від звичайної розетки. Однак не все так безхмарно. Адже в Україні поки немає розгалуженої системи швидкісних зарядок, тому часто-густо водію на електрокарі доведеться шукати пристрій для підзарядки, сподіватися на знайомих із розеткою або на щедрих автомобілістів.

Олександр Кравцов переконаний, що перехід на авто, які їздять за допомогою бензину – відіслало людство на роки назад.
Олександр Кравцов переконаний, що перехід на авто, які їздять за допомогою бензину – відіслало людство на роки назад.

– У Європі ситуація краща. Там є станції швидкої підзарядки і подорож не нагадує квест, коли шукаєш друзів у Вінниці, Луцьку, Рівному чи Одесі, аби підзарядитися. Там є централізовані пункти підзарядки, що часто розміщуються у супермаркетах. Уявіть, ви приїжджаєте, зупиняєтеся на 30 хвилин, аби відпочити й попити кави, і заряджаєте за цей час машину на 150-200 кілометрів. Цього вистачить до наступного пункту відпочинку. У Києві електромобілям уже не дивуються. Ця тема завойовує світ. Вважаю, що мине п’ять-десять років, і ми не будемо думати, як пересісти на електромобілі, а почнемо думати, як зробити пасажирський транспорт і вантажівки, що можуть їздити трасою і не забруднювати атмосферу. Вірю, що Україна не буде пасти задніх. Ми маємо великий потенціал. Серед людей є велике бажання змінюватися. Україна навіть випереджає Польщу за кількістю зарядок. Так, ми не маємо швидкісних зарядок, втім навіть у Польщі вони лише у Варшаві. Якщо ми знайдемо інвесторів на суперчарджери, то є велика ймовірність, що на початку наступного року хоча б основні траси на Львів чи на Одесу матимуть пункти швидкісної підзарядки, – розмірковує Кравцов.

Вітчизняного виробництва електрокарів в Україні немає. Наш співрозмовник каже, що навряд чи поки що варто очікувати на запуск такого проекту. Мовляв, є кілька умільців, які зробили такі авто, втім це надто примітивний рівень.

Кроком до здешевлення екологічних авто може стати скасування в’їзного мита для електромобілів. За попередньою інформацією, Верховна Рада України зможе зробити такий крок уже за півроку. Таким чином, цей вид транспорту може подешевшати на 30-35%, а отже, стати більш доступним. Адже поки що і без того недешеві моделі електрокарів від таких брендів, як «Nissan» чи «Renault» через українське стягнення мита стають, певно, чи не найдорожчими у світі.

І хоча нині в Україні є проблема із запасами вугілля, яке потрібне для енергії, Олександр Кравцов каже, що перехід на електрокари – це один із кроків до енергозбереження, встановлення сонячних батарей, вітряків, інших альтернативних видів енергії.

Аби країна повністю перейшла на електрокари, потрібно щонайменше 30 років. Втім помітний поступ може стати вже за умов скасування оподаткування.

«Коробка передач» у електрокарі нагадує космічний джойстик. Є лише два рухи – вперед та назад.
«Коробка передач» у електрокарі нагадує космічний джойстик. Є лише два рухи – вперед та назад.

Наш співрозмовник зазначає, що щороку ємність акумулятора зростає на 25% за тієї ж ціни. Тобто передумов до того, що цей вид транспорту буде розвиватися, більш ніж достатньо. І в першу чергу працюватиме фактор гаманця. Адже авто пересічного жителя міста близько 16 годин припарковане. Якщо врахувати, що є диференціація цін за нічними тарифами, то експлуатація електрокарів стає набагато вигіднішою, аніж коли йдеться навіть про дизельні авто чи ті, що працюють на газі.

– Є три базові міфи про електрокари. Перший полягає в тому, що нема де заряджатися. Справді, швидкісних зарядок в Україні лише кілька десятків. Втім, як я вже казав, кожна розетка – це зарядка. По-друге, кажуть, що електрокари надто дорогі. Так, 16 тисяч доларів – це для українця чималенька ціна. Втім це ціна хорошої іномарки. Тому все відносно. Зрештою, всі бояться, що акумулятор електрокара проживе недовго. Ми експлуатуємо машину уже 32 тисячі кілометрів. За цей час акумулятор втратив своєї ємності на 3%. Тому говорити, що він швидко помре, – це старий міф. Так було років 20 тому. Втім сучасні технології дозволяють акумулятору проїжджати 200 тисяч кілометрів і втрачати максимум третини запасу ходу. А за 200 тисяч кілометрів навіть українець змінює машину. Заміна акумулятора не така складна. Насправді капітальний ремонт двигуна може бути дорожчим, – розповідає Кравцов.

Звичайно, в нинішніх економічних умовах будь-яке авто для багатьох українців справа аж надто затратна. Одна річ купити, а інша – експлуатувати, змінювати деталі, проводити ремонт та заправляти авто. Це щоденні витрати, які часом бувають аж надто непередбачуваними. Втім, якщо вдасться домогтися зменшення митного збору, ймовірно, транспорт стане більш доступним. І у цьому випадку варто бути обізнаним, підготовленим та ощадним.

Хронікер

Карлос Гон, голова концерну «Renault-Nissan»: «Очевидно, що реального запасу ходу у 100 миль замало. Однак наразі ми не претендуємо на те, щоби завоювати 50% ринку. Ми говоримо про 10% авторинку за 10 років. Знайдеться багато людей, які скажуть, що такий запас ходу – не для них. Але разом з тим є чимало драйверів, які потребують екологічно чистого авто з гарною динамікою та ультра-низькими витратами на утримання. Я впевнений, що вже зараз таких людей серед автомобілістів більш як 10%.

Наша мета – позбавити покупців страху «недостатнього запасу ходу». За кілька років ми розв’яжемо цю проблему і збільшимо запас ходу наших електромобілів у три-чотири рази».

Автомобіль викликав жвавий інтерес у молоді на фестивалі «Бандерштат». От якби ще його ціна була привабливішою.
Автомобіль викликав жвавий інтерес у молоді на фестивалі «Бандерштат». От якби ще його ціна була привабливішою.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ГРІШИНА

Коментарі