Місцеві вибори: що треба знати

Джерело: Луцька міська рада
  1. Новина відноситься до:

Як відомо, чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів (окрім тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим та Донецької і Луганської областей) відбудуться 25 жовтня.

Відповідно до закону «Про місцеві вибори», передбачено, що право голосу на місцевих виборах мають виборці, які належать до місцевої громади та проживають у межах відповідного виборчого округу. Належність до місцевої громади та проживання на відповідній території визначається зареєстрованим місцем проживання, повідомляє прес-служба Луцької міської ради.

На місцевих виборах не використовується механізм тимчасової зміни місця голосування, який діяв на виборах Президента України та депутатів Верховної Ради України. Внутрішньо переміщенні особи зможуть взяти участь у голосуванні на місцевих виборах, якщо зареєструють місце проживання за новою адресою житла. У такому випадку вони стають повноправними членами територіальної громади, але втрачають статус внутрішньо переміщеної особи.

Списки виборців будуть виготовлені на основі даних Державного реєстру виборців, тому кожен виборець може перевірити своє включення та правильність внесення персональних даних вже зараз. Це можна зробити особисто звернувшись з паспортом у відділ ведення Державного реєстру виборців, або скористатися електронним ресурсом «Особистий кабінет виборця» на сайті Центральної виборчої комісії, а також за посиланням через банер «Виборець повинен знати» на сайті Луцької міської ради.

Передача попередніх списків та іменних запрошень відбудеться до 11 жовтня включно. З 12 жовтня (на спеціальних виборчих дільницях в лікувальних закладах з 15 жовтня) кожен виборець має право ознайомитися із попереднім списком виборців на виборчій дільниці та перевірити правильність внесених до нього відомостей. Іменні запрошення кожному виборцю дільничні комісії зобов’язані доставити до 14 жовтня включно.

При виготовленні попередніх та уточнених списків будуть враховані зміни у персональних даних виборців, подані у відомостях періодичного поновлення станом на 30 вересня та 14 жовтня відповідно.

Якщо зміни в персональних даних виборця відбудуться у термін з 14 до 19 жовтня, для того, щоб проголосувати, виборцям необхідно звернутись у відділ ведення Держаного реєстру виборців для внесення таких змін.

Причини, через які виборці мають обов'язково прийти на свою дільницю, щоб ознайомитись із попередніми списками:

  • особисто ви не отримали запрошення на вибори;
  • в іменному запрошенні вказані неправильні ваші дані;
  • на попередніх виборах ви мали проблеми із включенням у списки виборців або неточностями у ньому;
  • ви нещодавно змінили місце реєстрації, змінили прізвище, ім'я чи інші персональні дані;
  • вам нещодавно або до дня виборів включно виповниться 18 років;
  • ви — студент і нещодавно проживаєте в гуртожитку.

Якщо ви виявили неточності щодо себе або інших осіб чи не виявили себе/інших осіб у списку виборців, не зволікайте із зверненням до відділу ведення Державного реєстру виборців.

Крайній термін подачі звернень:

  • до відділу або до дільничної виборчої комісії із заявою про уточнення попереднього списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб — до 19 жовтня;
  • до суду із адміністративним позовом про уточнення списку виборців — до 22 жовтня;
  • до дільничної виборчої комісії із заявою про забезпечення голосування за місцем перебування виборця разом з довідкою медичної установи про стан здоров’я виборця — не пізніше 20-ї години 23 жовтня.
  • до дільничної виборчої комісії із заявою про забезпечення голосування на своїй виборчій дільниці виборцю, у запрошенні якого є відмітка про постійну нездатність пересуватися самостійно— не пізніше 12-ї години 24 жовтня.

Уточнений список виборців буде переданий дільничним виборчим комісіям 22 жовтня.

Зміни до уточненого списку виборців вносяться на підставі:

  • рішення суду;
  • повідомлення відділу ведення Державного реєстру виборців щодо усунення кратного включення.

Такі зміни можуть бути внесені до 18 год. 24 жовтня.

 У день голосування зміни до уточненого списку не вносяться.

Для перевірки своїх персональних даних потрібно звертатися у відділ ведення Державного реєстру виборців, який знаходиться за адресою: м. Луцьк, вуд. Богдана Хмельницького, 19, кабінети 109, 103

 Довідки за телефонами : 777917, 777952, 777953.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі