Слідство розбирається, яким м’ясом годували малят у садочках

  1. Новина відноситься до:

Кримінальне провадження щодо харчування у луцьких садочках неякісними продуктами упродовж тривалого часу перебуває в слідчому відділі міліції.

Про це йшлося на брифінгу депутатської групи «Новий Луцьк» у понеділок, 31 серпня.

Як повідомив керівник групи депутат Андрій Осіпов, йому стало відомо, що нині в розробці слідчого відділу Луцького МВ УМВС перебуває кримінальне провадження за ознаками правопорушення, передбаченого ст. 227 Кримінального кодексу України. Стаття передбачає умисне введення в обіг на ринку небезпечної продукції.

Осіпов повідомив, що під час досудового розслідування встановлено, що упродовж 2014 року ФОП Олександр Понікарчук вдався до постачання в ДНЗ Луцька м’ясної продукції невстановленого походження, тобто без відповідних супровідних документів, що засвідчували б якість та відповідність ДСТУ. Згідно із законодавством, м’ясо не може бути використане до споживання в дошкільних навчальних закладах, оскільки не відповідає вимогам щодо безпечності продукції.

За інформацією депутата підприємець є переможцем конкурсу із закупівлі м’яса, який проводило 19 лютого 2014 року управління освіти Луцької міськради. Олександр Понікарчук не є виробником м’яса, а закуповує його в інших виробників, зокрема, в Ковельської заготзбутбази.

Відповідно до документації під­приємця, упродовж 2014 року він поставив до ДНЗ Луцька 57 590 кг свинини та 3 528 кг яловичини на загальну суму 3 143 242 грн. При цьому матеріали досудового розслідування вказують, що виробник – Ковельська заготзбутбаза – реалізував Понікарчуку за вказаний час свинини 42 519 кг та яловичини 3 346,6 кг.

Тобто, як зазначає депутат Ігор Поліщук, підприємця підозрюють у тому, що упродовж минулого року він поставив 15 534 кг свинини на суму 784 000 грн невстановленого походження. Факт зафіксовано в довідці від 5 березня 2015 року, що надана спеціалістом Державної фінінспекції у Волинській області.

Також ймовірна підміна продукції (постачання продукції, яка не була предметом закупівлі) – м’ясні напівфабрикати із свинини постачали замість м’яса свинини, а вони є значно дешевшими і містять жири, що недопустимі до вживання у дошкільних навчальних закладах.

Упродовж тривалого часу розслідування випадку не завершується, кажуть у депутатській групі «Новий Луцьк». Це, на думку обранців громади є тривожним фактором, який може свідчити про те, що справу хочуть «зам’яти». 

За інформацією депутатів, підприємець і досі співпрацює з міською радою. Факт існування кримінального провадження не заперечує і начальник управління освіти Олег Гребенюк. Він також підтвердив 2 вересня під час прес-конференції, що надав слідству необхідні документи. Втім чиновник переконує, що управління і ДНЗ міста регулярно проходить перевірки. Одначе, оскільки слідство триває, заперечити той факт, що зловживання зі сторони підприємства можливі, достеменно поки що не можливо.   

Депутатська група «Новий Луцьк» переконана, що місцева влада навмисно не повідомляла громадськість про вказані факти щодо кримінального провадження.

З огляду на викладене, депутати просять:

• прокурора Луцька та начальника Луцького МВ УМВС України у Волинській області невідкладно надати публічну інформацію про хід розслідування цієї кримінальної справи та дату скерування матеріалів до суду;

• луцького міського голову організувати проведення службового розслідування щодо вказаних вище фактів та поінформувати громадськість у скорочені строки щодо безпечності продуктів харчування в навчальних закладах Луцька;

• луцького міського голову створити комісію з перевірки якості та безпечності продуктів харчування, до складу якої включити представників санітарно-епідеміологічних служб та громадськості. Доручити вказаній комісії проводити періодичні дослідження в ДШЗ та ЗОШ Луцька.

«Якщо цю проблему замовчувати, то вона буде сягати все більших і більших розмахів», – зазначив депутат Андрій Осіпов.

«Враховуючи те, що проблема буде час до часу повторюватися, то пропонуємо громадськості взяти участь у її розв’язанні. Луцький міський голова має створити комісію для перевірки якості і безпечності продуктів харчування, до складу якої включити працівників СЕС і громадськості. Комісія має проводити перевірки без попереджень за внутрішнім графіком ДНЗ міста. А саме – відбирати зразки і відправляти на перевірку», – додає депутат.

В управлінні освіти переконують, що така комісія вже існує. До її складу входять представники санітарної служби, того ж таки управління освіти і управління охорони здоров’я.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ГРІШИНА

Коментарі