Борги волинян за газ збільшилися втричі

Борги волинян за газ збільшилися втричі
  1. Новина відноситься до:

Якщо у липні 2014 року борг населення за спожитий газ сягав майже 35 мільйонів гривень, то станом на 1 липня 2015 року волиняни не оплатили вартість газу на 95 мільйонів гривень.

Це на 76% більше за аналогічний період минулого року. За несплату в області від газопостачання від’єднали понад дві тисячі споживачів, повідомляє прес-служба газовиків.

На Волині 31% споживачів накопичують борги більш ніж три місяці поспіль. Найбільш скрутно доводиться споживачам, які використовують газ для опалення. У цій категорії найбільший відсоток боржників – 98%.

У Луцьку також спостерігається падіння рівня розрахунків за спожитий газ. Борг населення за перше півріччя 2015 року складає 42,2 мільйона гривень, що на 302% більше, ніж за аналогічний період минулого року (10,5 млн грн).

Заборгованість побутових споживачів газу в Луцьку складає 41% від загального боргу за газ всієї Волинської області. Станом на 1 липня борги мають майже 10,5 тисяч домоволодінь. Через несплату відключено 805 споживачів.

«Збільшення заборгованості влітку – нетипове явище, тому що споживачі в міжопалювальний період завжди намагалися заплатити за спожитий в холодну пору газ. Та через високу ціну чимало споживачів виявилися неспроможними розрахуватися за комунальні послуги, тому треба поспішати з оформленням субсидій, щоб не залишитися без газу», – пояснив заступник голови правління з постачання та обліку газу ПАТ «Волиньгаз» Андрій Карпомиз.

Крім субсидії, виходом з непростої ситуації може бути угода з реструктуризації боргу. Для цього потрібно звернутися в абонентську службу газового господарства.

Від початку року на Волині через борги відключено 2040 домоволодінь, з яких повторно приєднані уже 653. Відновлення газопостачання можливе лише після повного погашення боргу і компенсації збитків, пов’язаних з відключенням.

«Підприємство буде вимушене й надалі припиняти газопостачання боржникам, бо такі умови передбачені на державному рівні. Оскільки неплатежі стали непоодиноким явищем, будемо практикувати поквартирні відключення під час проведення планово-технічного обслуговування (ПТО) газового обладнання», – зазначив Андрій Карпомиз.

Разом з технічними службами на виїзді працюватимуть контролери, які допоможуть з’ясувати стан особового рахунку і консультуватимуть про можливість реструктуризації боргу в разі потреби. Про проведення ПТО мешканців повідомлятимуть на дошках оголошень не пізніше, ніж за три дні до проведення робіт.

Для того щоб стрімке зростання заборгованості не призвело до погіршення газопостачання всього регіону, підприємство радить споживачам своєчасно сплачувати за газ або звертатися в управління праці та соціального захисту населення для оформлення державних допомог – субсидій.

Також нагадуємо, що новим постачальником газу стало ТОВ «Волиньгаз збут», яке отримало ліцензію за регульованим тарифом з 1 липня 2015 року. Відтак споживачам треба укласти новий договір і в подальшому проводити розрахунки за реквізитами нового товариства. Тому ТОВ «Волиньгаз збут» і ПАТ «Волиньгаз» пропонують підписати договір у місцевих представництвах ТОВ «Волиньгаз збут» (колишні абонслужби ПАТ «Волиньгаз»), які працюють з понеділка до п’ятниці з 8.00 до 17.00, а також у суботу з 9.00 до 13.00. Або це можливо під час візиту контро­лерів, які знімають покази лічильника, проведення планово-технічного обслуговування у багатоквартирних будинках чи поштою, надіславши бланк договору і копії на адреси місцевих представництв ТОВ «Волиньгаз збут». Бланк договору можна скачати на сайті товариства.

Для укладення договору потрібні паспорт, довідка про присвоєння ідентифікаційного коду, технічний паспорт на будівлю, довідка про зареєстрованих осіб у квартирі, приватному будинку (довідка про склад сім’ї) або будинкова книга тощо, документ, що підтверджує право власності на квартиру, приватний будинок або користування ними (договір купівлі – продажу, обміну, дарування, свідоцтво про право на спадщину тощо), документ, що підтверджує право на отримання пільг (за наявності), технічний паспорт газового обладнання (за наявності) та технічний паспорт лічильника газу (за наявності).

З 1 липня 2015 року в кожного споживача буде новий особовий рахунок, наданий автоматично, дізнатися його можна з квитанції (рахунку) на оплату за газ або в Контакт-центрі за телефоном (0332) 280 104.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі