Лео Мол – видатний скульптор зі старої Волині

  1. Новина відноситься до:

Лео Мол за роботою. Колаж Олександра Котиса

 

15 січня 1915 року в місті Полонному Волинської губернії (сьогодні це м. Полонне Хмельницької області) народився Леонід Григорович Молодожанин, більш відомий у світі як скульптор та живописець Лео Мол.

Про батьків Леоніда відомо, що батька звали Григорій, а матір Ольга. Обоє були гончарі.

Коли Леоніду виповнилось 15 років, він вирушив на навчання до Відня. Там здобував освіту за фахом образотворче мистецтво. Саме там хлопець почав працювати у знаній мистецькій студії Вільгельма Фрасса.

З біографії митця знаємо, що його вчителями також був Матвій Манізер у Ленінградській академії мистецтв. Другу освіту Молодожанин здобував у  Берлінській академії мистецтв Kunst Academie, де згодом  став асистентом скульптора Франца Клімша. Наступним місцем навчання була Королівська академія красних мистецтв у Гаазі (Нідерланди).

 

Лео Мол за роботою, 1950-ті, фото з Вікіпедії

 

З 1948 року Леонід Молодожанин почав мешкати у місті Вінніпег, Канада. У 1962 році Лео Мол виграв конкурс на створення пам'ятника Тарасу Шевченку у Вашингтоні (США), що ознаменував прорив у кар'єрі скульптора.

Ще за життя він був удостоєний звання Академіка Королівської Канадської Академії мистецтв.

Серед найвідоміших творінь митця, безумовно на першому місці пам’ятники Тарасові Шевченку у Вінніпезі, Вашингтоні, Буенос-Айресі та Оттаві. Саме Лео Мол був автором  б'юстів прем'єр-міністра Канади Джона Дифенбейкера, президента США Двайта Айзенгауера, римських пап Павла VI, Івана XXIII, та Івана-Павла II, кардиналів Йосипа Сліпого й Тіссерана, королеви Великої Британії Єлизавети ІІ.

 

Лео Мол, фото з media.winnipegfreepress.com

Пам'ятник Володимиру Великому у Лондоні, фото з Вікіпедії

Жінка біля фонтану (Вінніпег, Канада), фото з Вікіпедії

Статуя авіатора в фойє Річардсон-білдінг (Вінніпег, Канада). Фото з Вікіпедії

Пам'ятник Тарасові Шевченку у Вашингтоні. Фото з Вікіпедії

 

Про родину Лео Мола відомо, що в 1943 році він одружився із Маргарет Шолтс, з якою емігрував до Канади.

У 1990 скульптор пожертвував свої твори місту Віннепегу. Понад 300 робіт було виставлено в одному з садів парку Ассінібойн в Вінніпезі, який тепер носить його ім'я (Leo Mol Sculpture Garden).

Лео Мол був удостоєний найвищої нагороди країни - ордена Канади. Має безліч медалей художніх асоціацій інших країн. Столітній ювілей скульптора відзначався в Україні на державному рівні.

У храмах по всьому Вінніпегу Лео Мол створив понад 80 композицій, включаючи вітражі і мозаїки, найбільш відомими з яких є зображення Таємної вечері в Вествортській об'єднаній церкві і 16 сцен з української історії в Кафедральному соборі святих Володимира і Ольги. Відновивши кар'єру скульптора в Канаді, в 1952 році він створив перші три статуї - «Мадам X», «Негритянська дівчина» і «Аллан Істмен».

Помер Лео Мол 4 липня 2009 року в місті Вінніпег (Канада).

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі