Економна жіночність: мода часів Великої депресії і Другої світової

Економна жіночність: мода часів Великої депресії і Другої світової
  1. Новина відноситься до:

Грета Гарбо і повернення кріноліну

Якщо образи з 1920-х і 1945-х згадати досить легко, то мода 1930-х і початку 1940-х вкрай незаслужено забувається. Здавалося б, про яку моду може йтися, коли на дворі - Велика депресія і Друга світова війна? Насправді, незважаючи на всі суспільні проблеми цього десятиліття, дизайнери продовжували творити, а звичайні люди уважно наслідували їхні ідеї. Виявляється, навіть економічні проблеми і загрозлива політична ситуація не можуть перешкодити прогресу і бажанням виглядати стильно.

 

 

Першою жертвою Біржового краху 1929 року став образ дівчини-флепера - на зміну безтурботному і грайливому стилю прийшла строгість і маскулінність в жіночому одязі. Спідниці, які в 1920-х навіть оголювали коліна, різко опустилися мало не до підлоги, а на зміну розслабленим зниженням таліям знову прийшли корсети. 

Ідеальною дівчиною 1930-х була «фатальна жінка» - рішуча і здатна самостійно заробляти, не дивлячись на масове безробіття. Навіть у найскладніші роки Депресії індустрія краси процвітала - щоб добре виглядати перед своїми роботодавцями-чоловіками, жінки масово користувалися помадою і підводили брови. Домогосподарки теж фарбувалися, вважалося, що дружина повинна всіляко радувати втомленого від роботи чоловіка, в тому числі - своїм підкреслено вишуканим зовнішнім виглядом. 

Якщо раніше модниці підстригали волосся «під хлопчика», то в 30-х повернувся тренд на довгі пасма, які вважалися більш жіночними. Незважаючи на бажання виглядати максимально вишукано, багато дівчат почали носити брюки - на них йшло менше тканини, ніж на довгі спідниці, та й працювати в важких фабричних умовах було зручніше. Кокетливі капелюшки теж мали практичну цінність - вони не давали волоссю падати на обличчя і дозволяли дівчатам рідше мити голову.

 

 

Коли дорогі натуральні тканини виявилися гадто дорогими більшості модниць, на допомогу прийшов технічний прогрес - саме в 1930-х отримав масову популярність одяг із синтетичних матеріалів. Навіть ґудзики виявилися в дефіциті, а на зміну їм прийшли дешеві і ефективні застібки-блискавки. 

Чоловічі краватки, які до цього виробляли переважно з шовку, почали робити з більш доступної вовни, а реклами в журналах запевняли, що «чим жорсткіша тканина - тим модніша». Коли почалася Друга світова війна, весь американський шовк і нейлон відправився прямо на фронт - там з тонких тканин робили міцні парашути. 

Модницям залишилися тільки товсті і негарні колготки з вовни і неміцні панчохи з віскози. Побоюючись, що жінки не захочуть носити панчохи і колготи з незвичного матеріалу, виробники масово рекламували свої вироби в модних журналах. Трюк не спрацював - коли нейлон повернувся в магазини, на вулицях почалися справжні бійки за панчохи, а ті дівчата, які не встигли купити бажаний товар, почали мітингувати під вітринами і вимагати ще панчіх.

 

 

Незважаючи на невтішний стан економіки, продаж модних журналів постійно ріс. По-перше, в них часто розміщувалися корисні поради щодо економного домогосподарства - наприклад, інструкції із перекроювання старих чоловічих костюмів в нові жіночі вбрання. По-друге, домогосподарки і робочі жінки просто хотіли на годинку-другу відволіктися від складного щоденного життя і помріяти про нові нарядах від паризьких кутюр'є. 

Самі ж дизайнери розуміли, що їх вчорашні покровителі вже не можуть дозволити собі розкішний одяг з шовку і оксамиту, і теж намагалися створювати більш скромні, але красиві наряди. Якщо раніше будинку моди рішуче боролися з імітацією з боку маленьких ательє і універмагів, то в 1930-і вони вже трохи лояльніше ставилися до появи «підроблених» нарядів.

 

 

Ще одним способом втекти від реальності став кінематограф - за копійки можна було на якийсь час забути про бідність і подивитися на гарні сукні голлівудських дів. Уперше законодавцями моди стали не тільки самі дизайнери або аристократи, а й звичайні, хоч і неймовірно красиві, дівчата, що досягли слави і визнання на «фабриці мрій». 

Однією з найяскравіших представниць it-girls (після виходу однойменного фільму саме так стали називати красунь Голлівуду) того часу була Грета Гарбо. Шведсько-американська актриса була однією з небагатьох зірок німого кіно, які успішно продовжили кар'єру в звукових фільмах. Капелюшок Гарбо, який кокетливо прикриває одне око актриси у фільмі «Роман» (1930), став одним з найбажаніших аксесуарів десятиліття - фасон повторювали як відомі кутюр'є, так і прості домогосподарки, що володіють швейними машинками. Але найбільш популярним образом, натхненним кіно, став наряд Вів'єн Лі в «Віднесених вітром». Пишне плаття Скарлетт О'хари знову повернуло моду на об'ємні спідниці з кринолінами. Особливою популярністю такий силует користувався на випускних балах і весіллях.

 

 

Американці і заможні європейці навіть дозволяли собі іноді займатися ескапізмом, їдучи у відпустку в теплі країни. Особливо модно було відпочивати в Середземномор'ї, на Багамах і на східному узбережжі Флориди. Засмага теж уже не вважався чимось непристойним, адже Коко Шанель ще в 20-х переконала європейців у тому, що засмагла шкіра зовсім не суперечить аристократичності і витонченості. 

Завдяки моді на пляжний відпочинок зародилися і певні правила курортного одягу: чоловіки хизувалися білими піджаками, а жінки вперше почали носити «пляжні піжами» - легкі костюми, які оголюють живіт і руки. Також мали популярність купальники - їх вперше почали робити з синтетики, а не з вовни, так що носити їх було набагато зручніше. Роздільні купальники вперше з'явилися завдяки федеральному уряду США - в 1942 році вийшов указ, згідно з яким виробники цивільного одягу повинні були використовувати на 10% менше тканини, ніж до цього. 

Щоб заощадити, дизайнери типу Тіни Лесер почали пропонувати клієнтам перші роздільні купальники. Хоча спочатку багато жінок виступали проти таких нескромних нарядів, діватися було нікуди - більше тканини просто не було. Втім, навіть перші купальники регулювалися строгими правилами. Так як демонстрація пупка вважалася порушенням всіх норм пристойності, низ купальника зазвичай був із завищеною талією. У 1946 році був винайдений перший купальник «бікіні», який отримав свою назву від атола Бікіні - місця в Тихому океані, де американці проводили випробування ядерної зброї. На думку модельєра Луї Реар, його нове творіння мало «підірвати» модний світ. Так, власне, і сталося - бікіні перестало бути чимось скандальним і дійсно стало популярним тільки через десять років.

 

 

Незважаючи на всі обмеження і економічні труднощі 30-х і 40-х років, мода не лише не припинила розвиватися, а й стала одним з небагатьох розрад для жінок цього часу. Власне, не дивно, що в післявоєнні роки головним кіножанрам американської поп-культури став похмурий нуар, а найпоказовішим персонажем - безстрашні фатальні жінки. Дівчата довели, що здатні не тільки пережити найскладніші часи, але й робити це стильно.


Загрузка...

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі