Модна французька революція: від високих перук до Наполеона

Модна французька революція: від високих перук до Наполеона
  1. Новина відноситься до:

Як штурм Бастилії сприяв демократичній моді

Звідки беруться модні тенденції? Чому в одне десятиліття в тренді піджаки з масивними плечима і одяг оверсайз, а вже через кілька років - джинси на заниженій талії і кроп-топи? Виною модних змін не тільки бурхливі фантазії дизайнерів, а й саме суспільство, яке постійно еволюціонує і проповідує нові цінності. Популярний одяг - лише дзеркало, в якому відображаються соціальні тенденції. Ми вирішили влаштувати невеличкий екскурс в історію моди і детальніше подивитися, як саме на неї вплинули громадські настрої.

Коли йдеться про екстравагантний одяг, то перша асоціація - Франція середини XVII століття. У моді стиль бароко - манірна, вигадлива і пишна естетика, що спочатку з'явилася в Італії. Ідеалом чоловіка ццього періоду був Людовік XIV, «король-сонце», майстерний вершник і танцюрист в розкішній перуці. Трохи пізніше, після смерті монарха, в моду ввійшла естетика рококо - більш вишукана в порівнянні з бароковою. Головними кольорами цього періоду були пастельні: придворні дами і кавалери найчастіше носили світло-блакитні, рожеві та жовті вбрання з важкого шовку і дорогих рюшів.

Головною законодавицею моди цього періоду була, звичайно, Марія Антуанетта - дружина Луї XVI. Але знаменита любов французької аристократії до високих перук була не тільки особистою заслугою австрійської принцеси, а й показником соціальних трансформацій. Зі збільшенням в чисельності середнього класу все більше звичайних людей стали дозволяти собі непрактичні і дорогі зачіски, які раніше були відмінною рисою придворних.

 

 

Незважаючи на те, що звичайні міщани досить успішно успадковували високу моду, динаміка була односторонньою. Тенденції зароджувалися серед придворних Версалю, потім імітувалися багатими міщанами і поступово «опускалися» до бідніших жителям Франції. Революція змінила цю модель - вперше мода йшла знизу вгору. Законодавцем тренду на кокарди - найвідоміший знак революціонерів – став Каміль Демулен, адвокат, журналіст і ініціатор походу на Бастилію 14 липня 1789 року. 

Демулен спочатку пропонував французам носити зелені емблеми, але пізніше символом революції стали саме червоно-синьо-білі пучки стрічок. Кокарди завоювали популярність також завдяки своєму історичному значенню: за часів античності їх носили вільні жителі Давнього Риму. Ще одним показником моди на античність став макіяж. Якщо до початку революції придворні панночки і представниці середнього класу захоплювалися яскравими рум'янами, то після 1789 року всі почали підкреслювати природну блідість. Всьому виною був художник Франсуа Жерар, який намалював на рік падіння Бастилії знамениту картину «Перший поцілунок Амура і Психеї». Модні парижанки тут же почали вимагати в аптекарів крему і пудри, які б дозволили їм виглядати «як Психея».

Після термідоріанського перевороту отримала небачену популярність так звана «coiffure à la victime» - «зачіска жертв», коротка стрижка, що нагадує про засуджених до гільйотини ув'язнених. Популярний образ часто доповнювався червоною стрічкою або шаликом, обмотаним навколо шиї як символ зрубаної катом голови. Ця мода була не просто епатажем - таким чином французи нагадували один одному про жертви революційного терору.

Демократичнішим віянням була мода на натхненні античністю жіночі сукні вільного крою. Якщо під час революційного терору ідеальним суспільством вважався суворий Рим, то правління Директорії та Наполеона ознаменувався всенародною любов'ю до Стародавньої Греції. Мода на все античне досягла таких висот, що всі модниці Парижа навіть ходили по прохолодному місту в котурнах - високих легких чоботях з м'якої шкіри. 

 

 

Популярний анекдот тих часів навіть розповідає про засмучену жінку, яка принесла майстру порвану пару котурнів, куплених кілька днів до цього. Майстер довго розглядав взуття, намагаючись зрозуміти, як вони могли так швидко покритися плямами і втратити вишуканий вигляд, поки не додумався: «О, я зрозумів, в чому справа», - впевнено заявив він. «Мадам напевно їх носила на вулиці!».

Популярність класичних суконь із завищеною талією і котурнів стала унікальним феноменом - вперше гардероб представниць всіх класів практично не відрізнявся ні кроєм, ні тканиною. На відміну від попередніх років, коли законодавцями моди були аристократки, а до нижчих станів популярні фасони доходили лише з часом, тепер найбажаніші наряди набули широкого вжитку. Звичайно, в першу чергу це стосувалося мешканок міст і представниць середнього класу, але мода дійсно стала мало не всенародним надбанням, а не привілеєм найбагатших дам і кавалерів.


Загрузка...

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі