§ Мапи і поштівки. Луцький колекціонер про артефакти минулого

Мапи і поштівки. Луцький колекціонер про артефакти минулого Фото: колаж Олександра Котиса

До кінця грудня 2018 в Музеї історії Луцького братства буде діяти дуже цікава виставка картографічних творів XVI–XX століть з колекції Віктора Літевчука. Він вже давно цікавиться та вивчає історію Луцька та Волині. Варто лише згадати його дуже цінне, з точки зору історії міста, видання «Луцьк у старовинній, листівці, гравюрі та фотографії».

Гортаючи сторінки книги-альбому, можна побачити фотографії, які зображають відомі лучанам споруди такими, якими вони виглядали в минулому.

 

Віктор Літевчук. Колаж Олександра Котиса

 

Розкажіть трохи про себе, що привело вас в світ хобі і скільки років ви вже колекціонуєте?

Я корінний лучанин, тому ще з дитинства цікавився історією міста, листівками із зображеннями Луцька. Спочатку бачив їх у когось в колекціях, потім вирішив, що це дуже цікаво. І час від часу натрапляв на листівки з Луцьком, одна за одною і так зацікавлення переросло в захоплення. З часом розширив територіальні межі й почав збирати листівки та мапи, які стосуються Волині.

Що стосується мап, то до них в мене завжди були сентименти. З п’ятого класу я почав займатись спортивним орієнтуванням, тому мапи Волині вивчав і знав. Брав участь в змаганнях з пішохідного туризму, а там знання мап було необхідним.

Отож можна сказати, що вже в шкільні роки моїми захопленнями були картографія та топографія, з якими перетинався в туристичній секції. Тому всі мапи, які я бачив, я собі купував. Також якщо їхав на турнір із спортивного орієнтування, то з кожного міста привозив план міста, в якому бував. Пам’ятаю, як на початку 2000-х мені до рук потрапив довоєнний план Луцька, він став однією із перших мап нашого міста в моїй колекції.

 

Які предмети вашої колекції мап найцінніші для вас? Можливо це ті, які було найскладніше дістати, або несподівано отримані?

Для мене вони всі цікаві. З таких особливих, то є одні з перших луцьких листівок, серія друкованих листівок «Писчебумажного магазину Економія». Проте їх ніде ніколи більше не зустрічав, можливо їх було видано до сотні екземплярів. Сюжети звичайні, але сам напис видавництва є дуже рідкісним.

Також хочу згадати карти-листівки 1916-1919 років із зображенням мапи України, які я майже ніде не зустрічав. Проте в мене вони є і зараз вони експонуються в Музеї історії Луцького братства. Це патріотичні листівки, які можуть зацікавити всіх, хто вивчає історію України початку ХХ століття.

 

Як близькі і друзі ставляться до вашого захоплення?

Абсолютно нормально. Діти цікавляться, адже для них це щось не звичайне. Я намагаюсь їх з малого віку так виховувати, щоб вони поважали історію, культуру та мистецтво Луцька та Волині.

 

Чи співпрацюєте ви як фахівець-практик із колекціонування із науковими установами?

Так. До прикладу, при написанні «Великої енциклопедії України» звернулись до мене із Києва, адже науковці шукали світлину монастиря у Новому Загорові (Локачинський район Волинської області), і ніде не змогли її знайти. Таке фото було в моїй колекції, звичайно я радо допоміг, адже важливо, щоб люди бачили такі речі й вивчали за ними історію. Я завжди відкритий до такої співпраці, багато моїх листівок використано в книгах науковців.

 

Які поради Ви б могли дати молодим колекціонерам, щоб досягти успіху в колекціонуванні.

Для початку треба до цього віднестись серйозно та системно. Обрати певний період, об’єкт, видавництво, художника і крок за кроком формувати колекцію. Відразу займатись не «собєрательством», а справді колекціонуванням. Не так, що у вас буде одна листівка Луцька, польська монета і мапа. Вирішіть для початку, що вам справді цікаво, чи листівки, чи монети чи будь-що інше. Також варто читати спеціалізовану літературу, бо без теорії ніяк. Щоб ваша колекція мала зміст та сенс.

 

Знаю, що ви тісно співпрацюєте з виданням «Monitor Wołyński», публікуєте цікаві дослідження? Над якою темою зараз працюєте?

 Так, ця співпраця мені подобається. На справді є багато цікавих тем, пов’язаних із Луцьком та Волинню. Також вже є певні напрацювання, ідеї, не завжди вистачає часу на реалізацію. Згодом, на сторінках «Monitor Wołyński» побачите. Наступні теми будуть більше стосуватись мап Волині та їх авторів, адже останнім часом ця тема дуже цікавить читачів.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі