§ Ласкава ліквідація

Ласкава ліквідація

Регулювання кількості безпритульних тварин – це таке ж саме комунальне питання, як і, наприклад, ремонт доріг. Воно – на виду у всіх і підходи тут мають бути професійні. Безпритульні зграї собак або є у місті і створюють незручності громадянам, або їх не видно. У більшості європейських міст ви не знайдете на вулиці бодай одне цуценятко чи навіть кота.

У Луцьку поки що ситуація не настільки ідеальна, хоча й не надто загрозлива. У місті безпритульні тварини є. Вони не завжди поводяться пасивно, часто-густо розносять сміття із баків для побутових відходів.

Причин тому кілька. Велику роль відіграє часто безвідповідальна позиція власників тварин, які викидають своїх хатніх улюбленців, не слідкують належним чином за їх вигулом. Часто-густо тварини в місто переселяються із сусідніх сіл. Є тут і вина відповідальних за виконання правил утримання домашніх тварин.

Ще однією з причин, чому безпритульні тварини досі на вулицях Луцька, є та, що метод, який використовує спеціально створене комунальне підприємство «Ласка», повністю тварин із вулиць не забере та й, мабуть, не має на меті забрати. Як максимум, зменшить їх кількість, агресивність чи популяцію.

Можливо, хтось скаже, що собача проблема ніби й не нагальна, порівняно з тими, які є в місті. Втім виділення 400 тисяч гривень у березні 2015 року з міського бюджету на зведення паркану для території КП «Ласка» викликало широкий суспільний резонанс та обурення серед частини депутатського корпусу. 

З історії питання…

Аби зменшити кількість бродячих тварин, у кінці листопада 2012 року Луцька міська рада створила комунальне підприємство «Ласка», керівником якого призначили голову Волинського товариства захисту тварин Богдану Новарчук. Статутний фонд підприємства склав 500 тисяч гривень. Йому на баланс передали земельну ділянку площею 1,2015 га на вул. Мамсурова, 9 та нежитлові приміщення загальною площею  432,0 кв. м за тією ж адресою.

Згідно зі статутом, підприємство створювали для забезпечення сприятливих умов для співіснування людей та тварин у Луцьку, забезпечення здійснення контролю за дотриманням Правил утримання тварин, проведення просвітницької діяльності щодо гуманного ставлення до тварин, регулювання чисельності безпритульних тварин у місті.

Директор за погодженням із міським головою затверджує штатний розпис. Окрім цього, до прав керівника, тобто Богдани Новарчук, належить право розпоряджатися майном, одноосібно укладати договори на суму, що не перевищує один мільйон гривень.

Серед основних видів діяльності підприємства зазначалися пункти від контролю за дотриманням Правил утримання тварин, регулювання чисельності безпритульних тварин шляхом їх вилову, стерилізації, кастрації, утримання в притулках, пошук нових власників тварин, евтаназії тварин за ветеринарними показами до організації виробництва та реалізації кормів, кормових добавок та інших товарів для домашніх тварин.

Серед іншого у статуті підприємства зазначено, що основним показником його фінансово-господарської діяльності є все ж таки прибуток, а планування діяльності має бути урегульоване фінансовим планом. До слова, за його виконання відповідає особисто директор підприємства, якого призначає луцький міський голова.

Чому ліквідувати?

Минуло три роки, і нині постало питання про доцільність існування підприємства у нинішньому вигляді. Адже, на думку деяких обранців міської ради, діяльність КП «Ласка» не відповідає його суті.

Тому на 29 липня, коли відбудеться сесія міської ради, постійна депутатська комісія з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту запропонувала проект рішення про ліквідацію підприємства. Як альтернативу обранці пропонують департаменту житлово-комунального господарства до 1 вересня 2015 року провести конкурс із визначення громадської організації, яка прийме на себе обов’язки з облаштування притулку для тварин, відлову тварин та внесення пропозицій щодо контролю їх чисельності.

Управління фінансів та бюджету має подати до 20 серпня 2015 року пропозиції міській раді щодо виділення з місцевого бюджету грошових коштів на грантування діяльності громадських організацій щодо роботи із безпритульними (бродячими) тваринами.

По суті, депутатська комісія пропонує перекласти функції підприємства на громадські організації і заохочувати їх діяльність завдяки наданню грантів. Адже місто і так виділяє чималі кошти для діяльності КП «Ласка». А маючи конкуренцію у цьому питанні, з відловом тварин, на думку авторів, ситуація покращиться.

Зі слів депутата Ігоря Поліщука, з моменту створення підприємства на його діяльність витрачено 2,4 мільйона гривень. З міського бюджету – близько 1,6 мільйона гривень.

«Метод, яким КП «Ласка» бореться із чисельністю тварин, для мене особисто не є зрозумілим. Надходить виклик. Вони собак відловлюють, деякий час тримають, стерилізують і випускають назад. Яким чином зменшується? Директор пояснює, що після стерилізації вони більш спокійні, осідають у дворі й нікого не зачіпають. Але це не зменшення чисельності. Це просто незрозумілий обіг тварин, на який витрачено понад два мільйони гривень», – розмірковує депутат.

Востаннє йшлося про виділення більш як 400 тисяч гривень для встановлення бетонного паркану на території підприємства.

Тоді, під час березневої сесії міської ради, коли кошти перерозподіляли, Богдана Новарчук пояснювала, що паркан потрібен, аби відбулося фінансування підприємства з боку благодійної організації «NatureWatch». Мовляв, передбачення грошей на паркан – це саме їхня умова, адже організація мала надати обладнання, а на території підприємства відбуваються крадіжки.

«Зараз зависло 70 тисяч на рахунку у зв’язку з тим, що немає загорожі, і «NatureWatch» відмовляється фінансувати у зв’язку з крадіжками, які сталися нещодавно. Якщо буде загорожа, то перший транш (70 тисяч гривень) вже є на рахунку для закупівлі обладнання та операційної і ще 200 тисяч будуть через три тижні», – тоді, у березні, зазначала Новарчук.

Нині, незважаючи на те, що паркан ще не збудовано, обладнання від «NatureWatch» вже є, каже директор підприємства. Таку метаморфозу Новарчук пояснює тим, що на Мамсурова, де зводять бетонну загорожу, постійно є будівельники, а тому крадіжок не буде.

Фактично, кажуть ініціатори рішення про ліквідацію підприємства, це не підприємство, адже своєю діяльністю воно показує, що не має на меті заробляння грошей. Його основне фінансування відбувається за рахунок дотацій із міського бюджету чи благодійних внесків. Тоді, кажуть депутати, доцільніше перетворити підприємство на комунальну установу.

«У момент створення цього підприємства була думка, мовляв, давайте створимо його у вигляді установи. Чому тоді вибрали підприємство? Річ у тім, що установа підконтрольна міській раді, а підприємство фінансово незалежне і туди неможливо залізти. Крім того, в комунальному підприємстві керівника одноособово приймає-звільняє міський голова. Крім того, діяльність установ чітко регламентована, – пояснює Андрій Осіпов. – Богдана Новарчук переконала усіх, що підприємству грошей не потрібно, а потрібно лише виділити кошти на стерилізацію тварин. Справді, така програма була. Але для стерилізації собак не потрібно мати комунальне підприємство. Його потрібно мати для директора, який має штат у 18 осіб. Підприємство за всю діяльність уклало лише  кілька господарських договорів. Тому це не підприємство за своєю суттю».

Депутат каже, що створюючи таке підприємство, сесійна зала повірила, що «Ласка» не буде тягнути гроші з міського бюджету.   

Недопритулок

Є конфлікти підприємства і з волонтерами та любителями тварин. Цікавий факт, що визначення території на Мамсурова, 9 часто вживають як притулок, хоча він таким не є. Це, до слова, підтверджують і у самому підприємстві.

Якщо керуватися наказом Державного комітету ветеринарної медицини «Про затвердження Положення про притулок для тварин», притулок має бути на відстані 300 метрів від житлових та інших споруд. Він мусить мати ізолятор, приймальне  та карантинне відділення, відділення з утримання тварин. Більш детальні санітарні умови щодо утримання тварин регламентовані наказом того ж таки комітету «Про затвердження Ветеринарно-санітарних вимог до утримання тварин у притулках». 

«Окремі волонтери зазначають і про нецільове використання благодійної допомоги. Особисто я бачив кілька заяв від жителів про те, що вони систематично забирають собак з цього притулку і тварини вмирають, бо там є вірус ентериту. Про це ж заявляли волонтери», – розповідає Ігор Поліщук.

Не задоволена діяльністю КП «Ласка» і громадська активістка Вероніка Федосова-Цибульська. Вона розповідає, що протягом 2011-2012 років, коли притулок був підрозділом зоопарку, вона допомагала установі.

Втім після заснування підприємства зі слів Федосової-Цибульської ситуація різко помінялася. Вона розповідає, що під час неочікуваних візитів на Мамсурова, 9 зіштовхувалася з випадками, що шокували. Наприклад, на території помирали цуценята, бо ветеринара не було на робочому місці.

«Після побаченого я написала відповідну скаргу в прокуратуру і пішла на особистий прийом до мера. Відтоді почалося переслідування мене з боку Новарчук та її захисників, вони писали кляузи в міліцію, прокуратуру та управління ветмедицини, досі розповсюджують чутки та неправдиву інформацію, – розповідає жінка. – Десь через два місяці я отримала відповідь, що за результатами перевірки управлінням ветмедицини у «притулку» все добре. На третій день після прийому у мера мене викликали в міліцію, оскільки Новарчук написала заяву, де звинувачувала мене у тому, що я викрадаю трупи собак з території КП «Ласка», організовую групи людей і даю їм інструкції, заважаю їй працювати, бо постійно скаржусь».

Слово – підприємству «Ласка»

Керівник КП «Ласка» Богдана Новарчук усі звинувачування відкидає і вважає, що для ліквідації підприємства мають бути об’єктивні та поважні причини. Вона переконує, що підприємство своїм функціям дає раду. Як приклад наводить дослідження тієї ж організації «Nature Watch», яке проводило дослідження кількості безпритульних тварин у Луцьку в квітні 2015 року.

Зі слів Новарчук, у 2012 році за даними підприємства «Луцькспецкомунтранс» в місті було близько 4-5 тисяч безпритульних тварин. Нині ж за результатами весняного обстеження «Nature Watch» – 779 за похибки 15%. Така точність щонайменше дивує, хоча методологія підрахунку і обґрунтування показані у звіті, що є на сайті міської ради.

«Нам не потрібно реєструватися як притулок. Ми є комунальним підприємством. Коли з Міністерства екології виділять гроші на будівництво притулку, то на території «Ласки» буде притулок. Поки що коштів (8 мільйонів гривень) немає», – каже Новарчук.

«Ми є комунальне підприємство, яке виконує свої обов’язки. В першу чергу – це відлов тварин і захист населення. Далі це утримання тварин, яке не лягає на плечі міського бюджету, бо міська рада фінансує нам лише оплату працівників», – пояснює посадовець.

Вона зазначає, що в міста просять гроші лише на заробітну плату працівникам, а усе інше – це спонсорська допомога чи власні кошти підприємства. Загалом бюджетні надходження складають 43,6% за результатами першого півріччя 2015 року. Власні надходження – 209,5 тис. грн.

КП «Ласка» ж, зі слів директора, заробляє за рахунок відлову тварин, причому із інших міст. Хоча у відповіді на запит депутата Ігоря Поліщука в графі доходу зазначений і дохід за надання послуг із відлову тварин, який підприємство отримало від департаменту ЖКГ Луцькради.

«Ми їздимо в інші міста за договором. Вони оплачують стерилізацію. Наприклад, поїхали в Горохів, відловили собак, стерилізували, повернули їм. І вони нам за це заплатили гроші. Ці гроші ми витрачаємо на закупівлю крупи, бензину», – пояснює Новарчук.

Таким чином, судячи з відповіді депутату Поліщуку, підприємство надавало послуги з відлову Ківерцям, Торчину, Любомлю. На яких умовах відбувається цей відлов? Чому міське підприємство обслуговує інші міста? Питання – на розсуд депутатського корпусу.

***

Сесія міської ради відбудеться 29 липня. Ініціатори проекту зізнаються, що не сподіваються на підтримку рішення в залі, оскільки у підприємства є непогані лобісти з владних кабінетів, а каденція добігає кінця. Втім, судячи із настроїв обранців, принаймні ретельний звіт щодо діяльності підприємства заслухати варто.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ГРІШИНА

Коментарі