Великі маневри на Волині 1890 року на знімках видатного фотографа

Вдалось віднайти цікаві світлини, що були зняті на території Волинської губернії більше 120 років тому. 

У 1890 році біля Рівного в Волинській губернії проходили масштабні військові маневри, учасником яких був тодішній імператор Російської імперії Олександр III. Він прибув на Волинь разом із цілим імператорським сімейством. Рівне обрав для своєї тимчасової резиденції.

 

 

Перебуваючи на Волині, в Рівному на місці старого храму, імператор власноруч поклав перший камінь у котловані нового собору після літургії в день 30 серпня 1890 року.

Закладка собору було зроблена під благословінням архієпископа Волинського Модеста.

Крім імператора і всього правлячого архіпастиря, були присутні імператриця Марія Теодорівна, цесаревич Микола Олександрович, високопоставлені особи, численне духовенство, війська та мешканці Волинської губернії. Протягом наступного року тривали роботи з укріплення фундаменту. Храм був влаштований міцно, за планом, складеним колишнім архітектором Дейнеком і зданий в духовне відомство в місяці листопаді 1894 року. Освячення було відкладено через дощову осінь і вогкість стін.

Відомо, що фотографував перебування імператора на Волині київський фотограф Генріх Григорович Лазовський. Він був першим в Києві серед фотографів, хто став розфарбовувати чорно-білі фотознімки, домагаючись високої передачі реальних кольорів. Це звичайно тоді справило сильне враження на сучасників.

За альбом Волинських маневрів 1890 року Лазовський отримав від імператора Олександра III перстень з діамантом, за альбом коронаційних урочистостей 1896 року – медаль на Андріївській стрічці.

Але головним його досягненням було використання штучного освітлення при денному світлі для фотопортретів. За цей винахід Паризька академія присудила йому Велику золоту медаль і диплом почесного члена, а Академія винахідників – Почесний диплом. Мало хто з фотографів світу був удостоєний такої честі.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі