Як євреї святкували Пурим на Волині 100 років тому

Джерело: ВолиньPost

 

Нещодавно півпланети гучно відзначали свято Хелловін, яке за останні роки стає все популярнішим серед молоді та навіть дітей. Питання чи можуть його святкувати православні до кінця ще не вирішене, і в багатьох це викликає сумнів.

Стало цікаво, чи святкували це свято на Волині? Почала шукати фото хоча б міжвоєнного періоду? Фото нема, листівок теж, напевно тодішня церква була суворіша в таких питаннях. Скоріше сьогодні просто «модно», про глибокий зміст ніхто не думає. 

Натомість знайшлись яскраві фото з волинського міста Ковеля періоду 1920-х років. Це не «Halloween party», а «Purim party». Справді існує таке свято як Пурим існує, воно як виявилось суто єврейське і має глибокий зміст. 

Пурим, Пур (від давньоперського пур — жереб) — єврейське свято, установлене на згадку порятунку перських євреїв від винищування їх Аманом, улюбленцем перського царя Ахашвероша (Ксеркса, в V ст. до н. е.). 

На це свято діти традиційно ставлять театральну виставу – Пуримшпіль. У Пурим прийнято пригощати друзів як мінімум двома стравами, відправляти подарунки бідним людям; напередодні свята поститися. Прийнято дарувати щось їстівне: наприклад, яблуко. Усе це ніби символізує зміцнення зв'язків у єврейському народі. Ще треба дати бідним «доку» – це милостиня, гроші. Звичайно ще дітям дають гроші – вони бігають між дорослими.

Пурим святкують 14 числа місяця адара за єврейським календарем. Ця дата припадає у різні роки на дні між 20 лютого і 25 березня.

У дні, відведені під святкування Пуриму, прийнято влаштовувати гучні ходи, що нагадують бразильські карнавали (Пуримшпіль). Костюми можуть бути будь-якими, але традиційно це вбрання героїв книги Естер: перського царя Ахашвероша, покинутої дружини царя Вашти, цариці Естер, Мордехая і Амана.

Пурим обов’язково супроводжується пишною трапезою. Традиційним частуванням цього свята є солодкі трикутні пиріжки хоменташ («вуха Амана»), які печуться з маком, горіхами, сухофруктами і варенням.

Сьогодні Пурим найгучніше проходить у великих і малих містах Ізраїля, де проходять святкові ходи переодягнених у карнавальні костюми людей. Найбільш яскравий парад відбувається в Тель-Авіві, де все відбувається під гучну музику кращих ді-джеїв, а люди одягнені в найнеймовірніші костюми.

Зараз напевно в Ковелі вже таке свято не святкують пишно, як колись, проте світлини з 1920-х років вражають яскравими костюмами. 

Purim party в Ковелі, 1920-ті. www.yadvashem.org

Роуз Маркітер на Purim party в Ковелі, 1926 р. www.yadvashem.org

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі