Адлен, французький художник з Волині

  1. Новина відноситься до:

 

15 травня 1898 року в місті Луцьку Волинської губернії (за іншою версією, місцем народження вказано поселення Саки Гродненської губернії, сучасна територія Республіки Білорусь) народився майбутній відомий французький художник та графік Михайло Захарович Адлен. Про ранні роки та юність відомостей взагалі не збереглося. Відомо, що він походив із єврейської сім’ї.

В молодому віці хлопець переїхав проживати до Відня, де в 1915 році став студентом Академії мистецтв. В 1922 році отримав диплом. Будучи студентом вже дебютував на виставках із своїми роботами.

Молодий художник постійно перебував в пошуках, мандрував по світу, змінював місце проживання, спочатку Берлін, а потім омріяний Париж – столиця поетів та художників. В 1929 році Михайло Адлен отримує французьке громадянство.

У французькій столиці художник тісно співпрацював із місцевими часописами, постійно малював для видань Le Petit Parisien, L`Intransigeant, France Soir. Також працював як художник книги, займався літографією, ксилографією, монотипією, виконував гравюри для різних видань. Серед найвідоміших альбоми «Великі музиканти», «Передмістя Парижа», «Паризькі клоуни». У 1963 виконав літографії до книги Île de France.

У ранній творчості, десь в середині 1920-х художник захопився напрямком кубізму, проте  в подальшому більше малював пейзажі, портрети, натюрморти, оголену натуру, циркові сцени в «постімпресіоністичному» стилі.

Адлен входив до різних організацій французьких художників:  L`Araignée, Les imagiers, Satire. Як автор експонував свої роботи в салонах Незалежному (з 1926), Осінньому (з 1927), Тюїльрі, (1948). Учасник виставок художників в кафе La Rotonde» (1925) і галереї Chez Fast (1927/1928); групових виставок в салоні L`Araignée (1930), Жебраки і бродяги (1935), художників газетної графіки САТРИ-36 (1936), Les imagiers (1938, 1939).

 У 1935 році провів першу персональну виставку «Цирк і мюзик-хол» у фойє мюзик-холу братів Амар. З 1945 роцку він був віце-президентом щорічного салону X округу міста Париж. Після Другої світової війни було організовано понад 20 персональних виставок Адлена.

У 1955 році світ побачила монографія французького автора А. Лану, присвячена біографії та творчості художника Адлена.

21 травня 1980 року Михайло Адлен помер в своїй паризькій квартирі-майстерні на вулиці Шаброль, 24. Був похований на кладовищі Монпарнас.

У 1981 році в галереї Shamir в Тель-Авіві пройшла його меморіальна виставка, присвячена пам’яті художника. Сьогодні роботи Михайла Адлена представлені в кращих галереях світу та приватних колекціях, вони високо цінуються на аукціонах та в світі мистецтва.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі