У Шацьку знищили охоронний знак і розорали літописне городище. Фото

Джерело: Волинь-нова

Шацьке городище, що є ймовірним літописним Раймістом знову руйнують численними оранками. Мало того — зловмисники ще й повалили охоронний знак, встановлений у 2009 році, коли на пам’ятці почали перші археологічні дослідження.

Шацьке городище, що є ймовірним літописним Раймістом знову руйнують численними оранками. Мало того — зловмисники ще й повалили охоронний знак, встановлений у 2009 році, коли на пам’ятці почали перші археологічні дослідження.

Останні стаціонарні розкопки проводили в Шацьку у 2013 році. Відтоді нестача коштів не дає можливості продовжувати їх. Проблемним став і встановлений ДП «Волинські старожитності» будиночок для зберігання інвентарю для розкопок. У червні цього року закінчився термін паспорта прив’язки малої архітектурної форми документа, який узаконює споруду. Продовжувати паспорт місцева влада не хоче, бо вважає, що питання щодо городища є спірними і незрозумілими. 
Чиновники кажуть, що відсутній «достойний» (на їхню думку) документ, який би вказував чіткі межі і власника пам’ятки. Хоча комплект необхідної документації виготовлено ще у 2009 році. Під час підписання охоронного договору Шацькій селищній раді окремо було надано ще й технічну документацію про встановлення меж пам’ятки, облікову картку та паспорт пам’ятки. 
Оскільки городище знаходиться за межами населеного пункту, то нова територіальна громада не відповідатиме за його охорону та збереження.
На думку археологів, вихід з ситуації є. Саме тепер розробляють генеральний план Шацька. Є пропозиція внести городище в межі селища та взяти його під охорону новою громадою. Добре було б внести в новий генплан і решту пам’яток археології та історії, адже Шацьк входить у список населених пунктів Волині зі збереженим історичним ареалом. Переглянувши зразки вже розроблених в Україні генпланів населених пунктів бачимо, що подібна практика давно діє.


Наразі проектна організація вже надала шацькій громаді попередній проект генерального плану селища. Усі надіються, що відбудеться громадське обговорення генплану, на яке будуть запрошені представники культури і, бажано, археологи. 
Врахування всіх пам’яток Шацька в його головному документі дало б можливість раз і назавжди навести з цим порядок. Бо лише чітко встановивши власників і взявши під пам’ятки під охорону, можна зберегти їх для наступних поколінь.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Сергій ДЕМЕДЮК

Коментарі