Поблизу Хотешева, на місці однієї з перших баз ОУН-УПА, постав монумент

Джерело: ДП "Волинські старожитності", Камінь-Каширська РДА

У селі Хотешів відкрили монумент на честь борців за волю України

Поблизу села Хотешів постав монумент у честь борців за волю України. Урочисте відкриття пам'ятника відбулося 12 жовтня 2017 року.

У 2015 році в урочищі «Зарічки» проводились розкопки, знайдено уламки цегли, залишки дерева, багато гільз, куль, цвяхів, осколків, шматки тканини та берести. За свідченнями старожилів, тут була досить потужна господарська база.

Нині цей символічний меморіал увіковічнює місце однієї з перших баз ОУН-УПА на Волині. Адже встановлено, що у роки Другої світової війни на цій території розміщувалося найбоєздатніше угрупування УПА.

Пам’ятних знак споруджено силами лісівників у вигляді дубового хреста в честь борців за волю України. У цьому мальовничому місці обладнано відпочинкову зону із критою альтанкою та бесідками, також обгороджено територію довкола монумента. Попередньо за сприяння районної ради для цього пам’ятного знаку виготовлено інформаційну табличку з написом «На цьому місці в 1943-1944 рр. розташовувалась база з’єднань та загонів /УПА – Північ/ Слава Україні! Героям Слава!».

Після початку радянсько-німецької війни і окупації Волині багато хотешівців на Камінь-Каширщині записалися до української поліції, а наприкінці 1942 року – на заклик двох прибулих з Галичини членів ОУН поліцаї переходять у підпілля, в ліс. Першим таким з хотешівців був Петро Іванович Маковецький «Вовчок». Він разом з місцевим священником Олександром Білецьким стає організатором УПА на Хотешівському терені. З часом вступити в УПА було більше, ніж зброї. В селі Котуш було влаштовано військовий комісаріат. Осінню 1943 р. туди з навколишніх сіл зібрали чоловіків призивного віку. Перші сформовані боївки провели військовий парад в урочищі «Садки». Після набору молоді стали створювати матеріальну базу в урочищі «Зарічки», «Точища» та біля с.Підгір’я. Тут порядкував господарський взвод, який мав склади зброї, пекарню, млин, ремонтну майстерню, кухню, м’яний, ковбасний цех та аптечний склад. 

   ***


Вже більше 20 років історією і пам’яттю про цю «Поліську державу» опікується Ростислав Кухтей – заступник голови Спілки чорнобильців на Волині, член Громадської Ради при Волинської ОДА. У 1990-х роках поруч із базою УПА в урочищі «Зарічки» було поставлено символічний пам’ятний знак, який знищили мародери. У 1994 р. за ініціативою Р.Кухтея розпочалися археологічні дослідження бази спільною експедицією «Волинських старожитностей» та Волинського регіонального музею українського війська та військової техніки.

 На природньому підвищенні серед боліт, на площі близько 200 гектарів виявлено і обстежено 41 об’єкт, що були землянками-схронами та господарськими об’єктами. Виявлено гільзи від стрілкової зброї, виробничі предмети та осколки від авіаційних бомб, шматки берести – так звані «грипси», на яких повстанці писали повідомлення, та фрагменти одягу – військової форми.

Влітку 2017 р. дослідження продовжено. Частково розкрито пекарню «упівців», але роботи тимчасово припинено.
Але завдяки директору ДП «Камінь-Каширське лісове господарство» В’ячеславу Кузьмичу, його колективу та за підтримки районної влади до урочища «Садки» зроблено грунтову дорогу, встановлено символічну могилу та поставлено дерев’яний хрест. 

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі