Колесо історії. Як Леонід Кравчук зняв з конкурсу антибандерівський фільм

Покійний директор народної аматорської кіностудії «Волинь» Борис Ревенко був авторитетним метром фото- й кіномистецтва. Він зняв сотні фотографій, десятки фільмів, мав дуже багато нагород, перемог у різних конкурсах.

Колись Ревенко розповів про один дуже цікавий цензурний момент, який стався з фільмом, що мав піти на конкурс у Москву.

На замовлення КДБ він зробив антибандерівський фільм «Розкопана криниця». У Горохівському районі митці знімали кадри про знущання, про те, як кидали людей у криниці, як потім діставали звідти кістки. Цей фільм послали на Всеукраїнський фестиваль аматорських фільмів, де він виграв гран-прі серед сотні інших стрічок. Після цього треба було від республіки посилати 15 фільмів на конкурс у Москву. Але всі картини спершу переглянув Леонід Кравчук, тоді – завідувач ідеологічного відділу та секретар ЦК КПУ. Той, який потім став Президентом України.

Це було наприкінці вісімдесятих. Коли він переглянув фільм «Розкопана криниця», то сказав, що не пропустить його на Москву.

«Ми самі в себе розберемося зі своєю історією, самі винесемо сміття з хати. Нема чого, аби москалі дивилися», – приблизно так він тоді сказав. І не пропустив антибандерівський фільм на конкурс у Москву.

 

Борис Ревенко. Фото Ніни Ліщук

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі