Колесо історії. Зруйновані скульптури Станіслава Сарцевича

У радянський час в Луцьку на вулиці Хакімова проживав скульптор Станіслав Сарцевич. Його двір був дуже знаним. Містив десятки скульптур тварин і людей, розставлених по всій території довкола хати.

Усе життя працював – спершу вчителем, потім бухгалтером, а коли вийшов на пенсію, присвятив себе улюбленій справі.  Свої скульптури творив з цементу й розфарбовував малярськими фарбами, майже всі вони за розміром людського росту. У 1979 році Станіслав Валеріанович Сарцевич був учасником виставки самодіяльних майстрів у Луцьку. Загального визнання за життя народний скульптор не зазнав. Про свою творчість Сарцевич казав: «Я хочу, щоб було гарно на землі».

Двір Сарцевича. arthurgautama.weebly.com

Якось сусіди написали на нього скаргу. Вимагали, аби він забрав фігури оголених жінок. Відповідь скульптора була промовистою: він домалював на статуях білизну.

Роботи майстра були виконані із суміші піску й цементу, тому не могли зберегтися довго. Частину їх просто знищили після смерті Сарцевича у 1987 році. Залишилися одиниці скульптур. Частина з них чекає реставрації в Києві у музеї Гончара.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі