Нобелівська премія-2017: комітет оголосив лауреата премії миру

Джерело: Канал 24

Нобелівську премію миру-2017 отримала коаліція міжнародних організацій ICAN. У п'ятницю, 6 жовтня, Норвезький Нобелівський комітет офіційно оголосив ім'я лауреата. Таким чином, залишилось дізнатись ім'я ще одного лауреата найпрестижнішої світової премії – з економіки.

Премію ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons – перекладається як Міжнародний рух за відмову від ядерної зброї) отримала за свою роботу з привернення уваги до катастрофічних гуманітарних наслідків будь-якого використання ядерної зброї та новаторські зусилля у сфері підготовки договору, який заборонить таку зброю.

До складу ICAN входять неурядові організації з майже 100 країн.

У Нобелівському комітеті зазначили, що таким чином хочуть спонукати ядерні країни розпочати переговори щодо майбутньої відмови від близько 15 тисяч ядерних боєголовок.

Зазначимо, що Нобелівська премія миру – єдина премія з шести, яку вручають в Норвегії – таким був заповіт засновника премії, видатного шведського вченого Альфреда Нобеля.

У 2016 році лауреатом Нобелівської премії миру став президент Колумбії Хуан Мануель Сантос Кальдерон – за "рішучі зусилля, що поклали край громадянській війні у країні, що тривала понад 50 років ". А перед тим, у 2015 році, лауреатом став Квартет національного діалогу Тунісу – група з чотирьох громадських організацій Тунісу, що стали центральною силою для побудови демократичної держави після революції 2014 року в цій північноафриканській країні.

Як відомо, Нобелівський тиждень стартував у Стокгольмі 2 жовтня. Першими у понеділок було названо імена лауреатів Нобелівської премії 2017 у сфері фізіології та медицини. Науковці отримають нагороду за "відкриття молекулярних механізмів, які контролюють циркадні ритми" – мова йде про циклічні коливання інтенсивності різних біологічних процесів, пов'язаних зі зміною дня і ночі – так зван "біологічні годинники".

У вівторок Комітет назвав лауреатів Нобелівської премії 2017 з фізики. Ними стали Райнер Вайс, Баррі К. Бариш та Кіп С. Торн за виявлення гравітаційних хвиль детектором LIGO. Існування гравітаційних хвиль 100 років тому передбачив Альберт Ейнштейн, і лише зараз людям вдалося їх виявити.

У середу Нобелівський комітет при Шведській королівській академії наук назвав лауреатів Нобелівської премії 2017 з хімії. Премію науковці отримали "за розвиток кріоелектронної мікроскопії високої роздільчої здатності для визначення структур біомолекул в розчині".

У четвер, 5 жовтня, було названо ім'я лауреата Нобелівської премії з літератури. Ним став британський письменник японського походження Казуо Ісігуро – як письменник, "який в романах великої емоційної сили розкрив прірву під нашим ілюзорним почуттям зв'язку зі світом".

9 жовтня Нобелівський комітет присудить премію Шведського національного банку з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля – останню з шести найпрестижніших світових премій.

Церемонія нагородження лауреатів у 2017 році відбудеться 9 грудня в Стокгольмі (окрім премії миру – її вручають 10 грудня в Осло).

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі