Українського дизайнера звинуватили в расизмі

Джерело: LB

Українського дизайнера Машу Реву звинуватили в расизмі через чорної фарби на обличчі моделі, що рекламує нову колекцію одягу Реви, створену у співпраці з брендом Syndicate, і відкриття шоу-руму в Парижі.

Рева анонсувала відкриття магазину в інстаграмі фотографією моделі, чиє обличчя зафарбовано чорною фарбою.

Це викликало шквал коментарів і звинувачень у расизмі: деякі користувачі соціальної мережі закликали поскаржитися на сторінку дизайнера, втім знайшлися ті, хто не виявив у фотографії нічого, пов'язаного з расизмом. Зараз фото видалено.

У коментарі виданню Маша Рева заявила, що таким було її графічне рішення: чорне обличчя білої моделі і чорний фон підкреслюють графіком.

"Мені щиро шкода, що цей образ викликав певні асоціації, але не в моїх силах захистити людей від бажання бути скривдженими, ображеними або навпаки. Я спілкуюся зі світом за допомогою візуальної мови, і він може бути інтерпретований по-різному", - додала вона .

Користувачі, які звинувачують дизайнера в расизмі, посилаються на феномен "блекфейс" - поширену в XIX-першій половині ХХ століття практику, коли білі актори фарбували обличчя  чорною фарбою, щоб зобразити на сцені або в кіно темношкіру людину. Як правило, зображення було засновано на расових стереотипах, з якими боровся рух за права афроамерикнаців в США, яке набрало чинності до 1960-х років. На той час "блекфейс" почав втрачати свою популярність в США, а в Великобританії його ще застосовували до середини 1970-х.

Варто зазначити, що проблема расизму в світі моди - одна з тем для широких дискусій серед професіоналів: весняний тиждень моди в Парижі, наприклад, супроводжувався дискусіями про те, чому модні будинки не хочуть працювати з чорношкірими моделями.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі