10 вражаючих споруд світу

Джерело: Еспресо

Вигадливі архітектори не мають меж фантазії. Сьогодні існує безліч незвичайних будівель - від вигадливих житлових комплексів до футуристичних споруд майбутнього. 

1. "Хабітат 67"- Монреаль, Канада

null

Незвичайний житловий комплекс в Монреалі був спроектований архітектором Моше Сафді ще в 1966-1967 роках.

Стилем споруди вважається брутализм. Основа будови - 354 куба, які "нарощені" одне на одного. Будівля вміщує 146 квартир, де проживають родини, які проміняли спокійний будиночок в спальному районі на такий нестандартний проект. У більшості квартир є особистий сад - на даху сусіда знизу.

2. "Дім зворотньої долі"- Токіо, Японія

null

За задумом архітектора квартири в створеному ним комплексі сконструйовані таким чином, щоб їх мешканці завжди були напоготові. Нерівні різнорівневі підлоги, увігнуті і опуклі стіни, двері, увійти в які можна тільки зігнувшись, розетки на стелі - одним словом, не життя, а суцільне пригода.

null

Цікаво, що всі квартири у будинку можна лише орендувати, у власність вони не продаються. Ідея проекту належить художнику, дизайнеру та архітектору Сусаку Аракава та поетесі Маделін Джинс. Будинок має незвичну назву через те, що автори стверджують, ніби кожен, хто тут жив - омолоджувався.

3. "Будівля-чайник" - Цзянсу, Китай

null

У Китаї з'явився центр Wuxi Wanda Exhibition Center, виконаний у вигляді глиняного чайника. Ця будівля вже офіційно потрапило в Книгу рекордів Гіннесса, як найвищий чайник в світі. Вибір такої форми не випадковий: глиняні чайники вважаються символами Піднебесної ще з XV століття. Вони до цих пір виробляються в провінції Цзянсу, де розташований Wuxi Wanda Exhibition Center.

4. "Танцюючий будинок" - Прага, Чеська Республіка 

null

Будинок чеського архітектора має ще одну назву -"Джинджер і Фред" - на честь танцюристів Фреда Астера і Джинджер Роджерс. Він розташований на березі річки Влтави в центрі міста. Споруду будували для художньої галереї та згодом її викупила фінансова компанія. 

5."Бульбашковий будинок"-  Канни, Франція 

null

Бульбашковий будинок розташований на Лазуровому ужбережжі Франції, з видом на Середземне море. Він побудований в 1989 році за проектом архітектора Антті Ловага і придбаний модельєром П'єром Карденом. Розташована в одному з найбільш гламурних районів Франції, будівля часто здається в оренду для вечірок або фотосесій. 

6. "Сонячна піч"- Оделіо, Франція

null

Споруда, схожа на футуристичну піч дійсно виконує подібні функції: вона призначена для вироблення і концентрації високих температур, необхідних для різних процесів (виробництво водню, створення наноматеріалів). Це відбувається за допомогою уловлювання сонячних променів і концентрування їх енергії в одному місці, що є одним з найекологічніших методів отримання високої температури, яка в фокусі масиву дзеркал може досягати 3500 °С.

7. "Кунтхаус"- Грац, Австрія

null

Кунстхаус, що в перекладі означає "художній музей", в місті Грац жителі називають "Атака Чужих". Таку назву будівля отримала через дивний зовнішній вигляд. Музей, в якому знаходяться твори сучасного мистецтва, є екологічною будівлею з вмонтованими фотоелектричними панелями на даху, що дозволяє генерувати енегрію на господарські потреби установи. Концепт будівлі розробили лондонські архітектори Пітер Кук і Колін Фурньє.

8.Музей "Мілуокі"- США, Штат Вісконсін

null

Музей мистецтв Мілуокі архітектора Сантьяго Калатрава — символ міста. Здалеку він схожий на гігантського білого птаха, а "крила" будівлі розпускаються в сонячну погоду і складаються вночі і в дощ.Їх розмах — 66 метрів. У постійній експозиції музею понад 25000 експонатів: живопис, скульптура, фото, відео, графіка та декоративне мистецтво. Будівлю було спроектовано фінським архітектором Ееро Сааріненом.

9. Вежі "Абсолют" – Онтаріо, Канада

null

Вежі "Абсолют" – це житловий комплекс з двох хмарочосів, один з яких досягає 179 метрів заввишки, а інший - 161 метр. Завдяки незвичайному дизайну будівлі назвали вежею "Мерилін Монро" за гарні плавні форми. Дизайн споруд спроектував Янсонг Ма, засновник компанії MAD з Китаю.

10.Башта "Бурдж Халіфа" – Дубаї, ОАЕ

null

На сьогодні ця будівля є найвищою спорудою планети. Хмарочос сягає 828 метрів і складається з 162 поверхів, а з оглядового майданчика будівлі можна побачити все місто. Будинок суміщує готель Armani, який займає нижні 37 поверхів, житловий комплекс - від 45 до 108 поверху розміщені близько 700 квартир, та офісну і торгову мережу, яка займає інші поверхи.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі