Волинський слід «королівни» – доньки останнього короля Польщі

Волинський слід «королівни» – доньки останнього короля Польщі

1 травня 1778 року в варшавському костелі Святого Андрій відбувся, на перший погляд, звичайний обряд хрещення двох дорослих дітей  десятилітньої Констанції та восьмилітнього Михайла.

Під час обряду були присутні хресні хірург Август Оттон та подружжя варшавських купців Ян Генрик та Дорота Петерси. Офіційно батьками хрещених дітей були капітан коронних військ Антоній Ціхоцький та його дружина Анна Мілевська. Біологічні батьки дітей – останній король Польщі Станіслав ІІ Август Понятовський та Магдалена Любомирська були відсутні в костелі.

Король Станіслав Потоцький був відомим любителем жінок. Однією із його пасій була дружина литовського польного гетьмана Олександра Сапєги.

Щоб якось виправдати цей адюльтер та свою вину перед чоловіком своєї коханої, король обдаровував гетьмана землями, званнями та нагородами, той в свою чергу, як тільки дізнався про роман дружини почав жити окремо від Магдалени Любомирської. До речі, в подружжя було п’ятеро дітей, які теж переїхали до батька.

Наслідком позашлюбного зв’язку стало народження у Магдалени двох дітей від короля:  в 1768 році – Констанції, а в 1770 році – Михайла. Констанція була першою дитиною тоді ще не одруженого короля, проте виховувалась ні в королівському палаці, ні в домі матері, а одному із будиночків в Краківському передмісті Варшави. Пошуком необхідного будинку та вихователя займався королівський акушер Август Оттон.

Костел в Турійську

Станіслав ІІ Август. Автор Марчелло Баччареллі

Коли в 1770 році народилась друга дитина, король вирішив долю дітей на свій розсуд. Відтепер, вони таємно проживали в домі варшавських купців Петерсів у Варшаві по вулиці Лешно. За опіку над дітьми купці отримували 300 золотих щорічно. Початкову освіту діти здобували на дому від кращих вчителів королівського двору. За станом здоров’я дітей слідкували лікарі, а звіти надсилали королю.

Все в житті має властивість закінчуватись, прийшов фінал і роману короля. Питання про долю дітей знову потребувало вирішення. Адже неочікуваним поворотом було те, що їх матір помирилась із гетьманом Олександром Сапєгою та народжує йому шосту спільну дитину.

Терміново було вирішено підробити метрики про народження та хрещення дітей. Так, в травні 1778 році відбулось вищезгадане хрещення дітей. З цього часу діти мали відношення до шляхетського роду Ціхоцьких.

Безбідне та щасливе дитинство дітей останнього короля Польщі скінчилось в 1780 році, коли помирає їх біологічна матір. Михайла висилають до школи королівської артилерії. Констанції пощастило менше, адже її у п’ятнадцятирічному віці видають заміж за вдвоє старшого капітана коронного війська Кароля Жвана.

Увесь королівський двір був здивований з такого нерівного шлюбу, по іншому як мезальянс його не називали. Позаочі Констанцію усі звали як «королівна», проти після шлюбу вона по суті стала просто пані Жванівною. Проте не надовго. Король Понятовський всіляко сприяв зятю і за кілька років капітан перетворився на старосту і отримав свій родинний герб.

Магдалена Любомирська Сапєга. Автор Марчелло Баччареллі

Метричний запис про смерть Констанції на Волині

В 1790-роках Кароля Жваня переводять на Волинь, він стає старостою володимирського повіту. Вони оселяються в маєтку в Дольську, поблизу Турійська. Дольськ, вважався тоді одним із наймальовничіших місць на Волині, де можна було розмістити свій маєток чи резиденцію, зважаючи на своє розташування на природі та ще й біля озера. Там свого часу мали свою проживали представники відомих шляхетських родів, таких як Гулевичі, Мошинські.

Відомо, що в Дольську до 1939 року існував палац, довжиною 120 метрів, побудований вкінці  XVIII століття. Під палацом було величезне підземелля в готичному стилі, інколи, його глибина сягала двох поверхів. Палац оточував мальовничий парк, в якому було багато каналів та містків

Констанція переїжджає разом з чоловіком. В подружжя народжується багато дітей, проте вони помирають в різному віці. Живим залишається лише Казимір, народжений в 1792 році. Життя подружжя, не дивлячись на підтримку впливово тестя було не простим.

Існує кілька листів Констанції до батька, в яких вона просить розвести її з чоловіком. Проте її прохання не отримує згоди з боку Понятовського, аж до 1799 року, коли шлюб був все ж анульований. Констанція на деякий час повертається до Варшави, її син залишається з чоловіком в Дольську.

Довгі роки Констанція та Михайло судились зі своїми братами та сестрами по матері за спадок Сапєги. Цей багаторічний судовий процес був скандальним і набув розголосу поза межами Польщі.

В старшому віці старша донька Понятовського переїжджає до свого сина в маєток селі Дольськ поблизу Турійська.

Палац Браницьких в Варшаві. Фото з Вікіпедії

Магдалена Любомирська Сапєга, ipsb.nina.gov.pl

17 червня 1844 року «королівна» Констанція помирає на Волині, похована вона була на парафіяльному кладовищі, поблизу містечка Турійськ. Вдалось навіть віднайти навіть документальне підтвердження смерті Констанції у віці семи десяти років. В записі вказано, що вона була парафіянкою костелу в Турійську.

Що ж стало з внуком останнього короля Польщі? Він із маєтку в Дольську на Волині переїхав до Варшави, де прожив до шістдесяти п’яти років і помер. Цікаво, що до смерті він проживав в Палаці Браницьких, в рідної сестри свого діда та польського короля Станіслава Августа Понятовського – Ізабелли Понятовської.

Серед цікавих фактів про Констанцію Жванівну є той, що вона була хрещеною матір’ю Констанції Гладковської, найбільшого кохання видатного композитора та піаніста Фредерика Шопена. За життя король Понятовський посприяв, щоб його діти Михайло та Констанція входили до масонської ложі.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі