Людство привітало апарат-рекордсмен «Вояджер-1» з 40-річчям

Джерело: platfor.ma

5 вересня 2017 космічний апарат «Вояджер-1» святкував ювілей. На честь цього NASA відправило йому послання через 21 млрд км.

«Вояджер-1» відправився у космос 5 вересня 1977 року. За ці 40 років він встиг чимало: подолав відстань у 21 млрд км, став першим космічним апаратом, що вийшов за межі Сонячної системи, а також подолав найбільший шлях в історії.

На честь цього Національна аерокосмічна агенція надіслала йому послання, адресоване, щоправда, не «Вояджеру», а тим, хто його, можливо, зустріне: «Ми пропонуємо дружбу серед зірок. Ви не самотні». Цю фразу обрали на спеціальному конкурсі, де користувачі соціальних мереж пропонували свої варіанти тексту і голосували за вподобані.

Ресурсів «Вояджера-1» вистачить ще приблизно на десять років, вважають фахівці. Наразі більшість техніки на ньому вже вийшла з ладу або була спеціально відключена через нестачу енергії. Все ще працюють тільки магнитометр та детектори заряджених частинок і космічних променів – це обладнання досі передає сигнали на Землю, на що, до речі, потрібно більше 19 годин.

За свої 40 років «Вояджер-1» вже встиг зробити чимало відкриттів. А також сфотографувати всіх нас – саме цей апарат зробив знамените фото «Бліда блакитна цятка». Крім того, саме на цьому зонді знаходяться «золоті платівки» зі звуковими, науковими і візуальними посланнями до інопланетних цивілізацій. Серед привітань на 55 мовах світу є і українська: «Пересилаємо привіт із нашого світу, бажаємо щастя, здоров’я і многая літа».

Зараз «Вояджер» летить зі швидкістю трохи більше 60 тис. км на годину. За розрахунками, через 40 тис. років він долетить до зірки AC + 79 3888 в сузір'ї Жирафа. А колись можливо повернеться і до нас – через 225 млн років, якщо нічого не змінить його маршрут, він зробить повне коло в межах Чумацького шляху і опиниться в точці старту.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі