20 фактів про українську мову, яких ви не знали

Джерело: Gazeta.ua

1. В українській мові є три форми майбутнього часу: проста, складна і складена. Майбутній час першої особи однини недоконаного виду в українській має іншу форму без префікса: знатиму, говоритиму, робитиму і т.д.

2. У 448 р. н.е. візантійський історик Пріск Панікійський, перебуваючи у таборі гунського володаря Аттіли, (на території сучасної України), того самого Аттіли, який розгромив Римську імперію, записав слова "мед" і "страва".

3. Українська була офіційною мовою Кубанської Народної Республіки у 1918—1920 роках .

4. Багато українських слів є ідентичними зі словам у санскриті: "повітря", "кохати", "кінь", "дерево", "вогонь".

5. Cанскритолог Василь Кобилюх таким чином довів, що українська мова сформувалася в Х-IV тисячоліттях до нашої ери і походить із санскриту.

6. До 19 ст. українську мову називали руською.

7. В українській мові багато зменшувальних форм. Наприклад, "вороги" – "вороженьки". Також мова унікальна тим, що зменшувальну форму можна вивезти навіть із дієслова: "спатонькати".

8. Найбільш уживаною літерою є "П". Найбільша кількість слів починається на цю літеру. Найменш уживаною є "Ф". Слова з цією літерою зазвичай є запозиченими.

9. Найдовшим словом в українській мові є "дихлордифенілтрихлорметилметан" (хімікат, що використовується для боротьби зі шкідниками). Слово містить 30 літер.

10. Сьомий, кличний відмінок вирізняє українську мову поміж інших слов'янських. Кличний відмінок також існує у грецькій та латинській мовах.

11. В українській мові дві літери "г". Звичайна "г" передає дзвінкий гортанний фрикативний звук, як у словах "говорити" чи "гора". Цей звук існує також у словацькій, чеській, нідерландській мовах та в івриті. Буква "ґ" передає дзвінкий м'якопіднебінний проривний звук, як у словах ґудзик, дзиґа. Цей звук існує у більшості мов світу, зокрема в російській.

12. Назви всіх дитинчат тварин в українській мові відносяться до середнього роду.

13. До 19 ст. в українській мові існувало більше 50 систем письма.

14. В кінці шістнадцятого — на початку дев'ятнадцятого століть в Україні використовувалася система письма "козацький скоропис". Написання літер у ній відрізнялося від прийнятого в кирилиці.

15. Українська мова має напівофіційний статус в окрузі Кук штату Іллінойс. США. До складу округу входить місто Чикаго разом з передмістями, де існує велика українська спільнота.

16. В українській мові й донині збереглися назви місяців з давньослов'янського календаря — сiчень (час вирубки лісу), лютий (люті морози), березень (тут існує кілька тлумачень: починає цвісти береза; брали березовий сік ; палили березу на вугілля), квітень (початок цвітіння берези), травень (зеленіє трава), червень (червоніють вишні), липень (початок цвітіння липи), серпень (від слова "серп" , що вказує на час жнив), вересень (цвітіння вересу), жовтень (жовтіє листя), листопад (опадає листя з дерев), грудень (від слова "груда" — мерзла колія на дорозі).

17. Найбільше синонімів в українській мові має слово "бити" - 45.

18. Згідно словнику Національної Академії Наук України, українська мова налічує близько 256 тисяч слів.

19. Першим літературним виданням сучасною українською мовою є "Енеїда" Івана Котляревського.

20. Дослідники довели, що чимало вживаних сьогодні українських слів та мовних коренів були поширені ще у часи трипільської культури, про що свідчать топографічні назви, народні пісні сонцепоклонницьких часів та значний слід у древньо-індійській мові — ведичному санскриті, джерела якого дійшли до нас з давнини у 5 тисяч років.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі